изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:59 EEST
Китайски контрасти    
Китай

  В продължение на една седмица екип на Би Ти Ви разучаваше особеностите на държавата с милиард и триста милиона население! Китай! Обобщавайки видяното подредихме доста интересна мозайка от Китайски контрасти.



През това хилядолетие световният капитал ще се бори за нови пазари. Най-големият му страх ще е тероризмът. Има една държава - с население от милиард и триста милиона. Нейната политическа система работи по противоположната световна матрица на капитализма - тази на съвременния комунизъм. Държавата Китай.

Същевременно властта в Пекин силно насърчава стопанската инициатива. Китайската икономика процъфтява и не знае какво е рецесия. Целта е ясна - освен да запази този обществен строй, Пекин също работи и за икономическо господство на страната в Азия - за завладяване на световните пазари.

Фасадата е повече от лъскава, но подобрява ли се жизненият стандарт? Спазват ли се човешките права, свободата да общуваме, да имаш собствена философия как да живееш в хармония със себе си?
 
Китайски контрасти - за обществения строй, за икономиката, бита. Ще бъдем в столицата Пекин, ще се зашеметим в Шанхай...заедно ще надникнем в Забранения град и ще изкачим Китайската стена.

ЧАСТ ПЪРВА
Площад “Тянанмън” - мястото, където ще направите най-голяма асоциация с комунизма в Китай. Най-големият площад в света, може да побере един милион души.
Преди точно 15 години на този площад военните части влязоха в кръвопролитие с китайски студенти, които протестираха за свалянето на тогавашния лидер Дън Сяопин. Те скандираха за начало на демократични реформи. Вълненията бяха потушени със сила, убити бяха между 1 500 и 3 000 студенти,  хиляди са ранените.

15-години по-късно китайските власти са чувствителни при показването на това място пред света. Чуждестранните телевизионни екипи нямат право да снимат площада без разрешение. Екипът на Би Ти Ви имаше проблем с местните власти, но с помощ от българското посолство - получихме допуск, без право на интервюта с китайски граждани.
15 години след студентските вълнения на площада продължават да се веят огромни червени знамена, а отдалече се вижда огромният портрет на председателя Мао Цзедун.

От години на площад “Тянанмън” има всекидневен държавен церемониал по издигане на държавния флаг. Сутрин и привечер площадът е най-оживен. Посещават го организирани групи с китайци от провинцията.

Към китайското управление международната общност и правозащитните организации имат един основен упрек - ограничаването на човешките права.

Китай е една от страните, които прилагат онлайн-цензурата и ограничава достъпа до стотици интернет страници. Около 27 милиона китайци ползват глобалната мрежа. Според правозащитни организации, Китай финансира специална система за он-лайн надзор - наричаща се “Грейт Файъруол ъф Чайна”.  Според “Асошиейтед прес” официалният мотив е че така обществото се предпазва от подривни сайтове с неморална информация. За тази цел Китай финансира държавни поръчки за доставка на филтриращи технологии, закупени предимно от американски компании. Държавата плаща заплати на повече от 30 хиляди служители да следят интернет забавленията на гражданите. През последните четири години китайските власти са затворили най-малко 18 хиляди интернет-кафенета, защото администраторите в тях не са успели да блокират всички осмятани за подривни интернет страници. Като такива се класифицират и много чуждестранни новинарски сайтове.

Наш екип посети интернет-кафене в Шанхай и срещу един долар се опита да отвори от Китай интернет страницата на авторитетната организация “Хюман Райтс Уоч”. Тя често пъти в своите доклади и анализи критикува Китай и съобщава за ограничаване на човешки права. Страницата не се зареди. В интернет-кафето камерата ни засне млади китайци, които комуникират през специални клавиатури със софтуер за изписване на китайски йероглифи. Иначе в китайското интернет пространство има регистрирани около 600 хиляди интернет страници.

В Китай все още се изпълняват смъртни присъди.  В навечерието на националния празник на 1 октомври в Китай са били екзекутирани най-малко 36 осъдени. Според агенция “Франс Прес” повечето от екзекуциите се изпълняват за назидание, публично - в присъствието на високопоставени ръководители. Тази година са били екзекутирани от масови убийци до нарушители на обществения ред. Според правозащитните организации, Китай държи световен рекорд по смъртни наказания. Според неофициалната статистика годишно броят на екзекуциите достига до 10 хиляди.

За Китай има още един проблем с човешките свободи. Страната е обвинявана от правозащитниците, че преследва последователите на Фалун Гун. Това са хора, които практикуват традиционна система за медитация чрез физически упражнения. Те изповядват и философия, отричаща съвременната медицина. Според комюникетата на Пекин тези последователи разпространяват  теория за "страшния съд" чрез изявления, че човечеството е достигнало до ръба на разрушението. Заради това практикуването на Фалун Гун е забранено от властите в Пекин. Последователите на Фалун Гун, наричана още китайската йога твърдят, че тази система не е свързана с религиозно преклонение, няма ритуали и йерархична структура. Според защитниците, в основата на Фалун Гун седи  нравственото самоусъвършенстване и принципи за живот в унисон с Истината, Добротата и Търпението.
Според “Амнести Интернешънъл” Фалун Гун е най-голямата група, която е подлагана на системно и насилствено преследване в Китай. Властите в Пекин имат специално управление, което преследва проповядването на Фалун Гун и чрез информационни кампании заклеймява практикуването й. Според “Амнести Интернешънъл” десетки китайци са били обвинявани в организиране на протести в подкрепа на Фалун Гун и са били пращани по затворите, след очевидно несправедливи съдебни процеси. Има и съобщения, че през последните двайсет-трийсет години десетки хиляди, практикуващи Фалун Гун са били заточвани в китйски трудови лагери.

Заради ограничаването на човешките права Китай търпи огромни критики от международни организации. Официално Европейският съюз е наложил ембарго за продажба на оръжия на Китай. В началото на октомври в Евросъюза започна дебат за неговата отмяна. Предложението бе на Франция, подкрепено от Германия. Външните министри на Европейския съюз, обаче отхвърлиха искането и разкритикуваха Пекин, че продължава да нарушава човешките права.

През последните години реформите в Китайската комунистическа партия стават неизбежни. Китай демонстрира процеси на демократизация, поотърсва се от комплексите за опасност от подриващи комунизма мероприятия. Икономиката днес е държавен приоритет, чуждите инвестиции и световните корпорации - навлизат в Китай с невиждани темпове.
Сегашният премиер Вън Дзябао е наречан от световните медии представител на „четвъртото поколение" управници, които са привърженици на реформите и основната им мисия е да развият икономиката на страната. Целта не сегашното правителство е да улесни дейността на частния бизнес, да увеличи инвестициите, да засили търговския обмен. Но това не е достатъчно. Един милиард и триста милиона жители не са достатъчни сами по себе си - те трябва да са платежоспособни. А в момента средногодишният вътрешен продукт на глава от населението е по-малко от 900 долара. Засега най-голямото предизвикателство е увеличението на доходите.

ЧАСТ ВТОРА

Площадът “Тянанмън” не се променя през годините, но столицата Пекин мени облика си всяка минута. Строят се огромни сгради, жилищни кооперации. Сградите тук израстват за по няколко седмици. След година, две цели квартали ще бъдат застроени с модерни офис центрове на новите компании, които са стъпили в Китай. 
Градът трескаво се готви за Олимпийските игри през 2008-ма година. Властите обмислят от 31 декември 2005 година до приключването на Олимпиадата строителството да бъде преустановено. Целта е атмосферата над столицата да се очисти от строителния прахоляк.
С Олимпийските игри правителството обмисля да привлече стотици милиони долари извънредни инвестиции. Най-голямото в света спортно събитие трябва да промени живота и на обикнвовените китайци. Например, след две години автопарка на такситата трябва да е изцяло обновен, а шофьорите да говорят поне основни фрази на английски език. Сега, ако чужденец иска да бъде закаран от такси той задължително трябва да има адреса на китайски йероглифи. Иначе комуникацията е невъзможна.

Китайците вярват че след няколко години столицата им ще засенчи Манхатън. Олимпиадата е техният повод. Ден и нощ в Пекин не спира изграждането на над 300 нови сгради, предназначени за хотели и търговски центрове. Само през  тази година инвестициите в инфраструктура надхвърлят 4 милиарда евро. Очаква се до 2008 година, началото на игрите, инвестициите за нови сгради, пътища и съоръжения в Китай да надхвърлят 30 милиарда евро.
Голяма част от 12-милионното население в Пекин живее в малки предградия, на принципа на общежитията, наричани хотуни. Те имат неприветлив вид и властите са решени тези квартали да бъдат съборени, а на тяхно място да се издигнат огромни жилищни кооперации.

ЧАСТ ТРЕТА
Същинският Китай не е това, което виждаме. Силно развитата столица и модерният търговски център Шанхай не могат да бъдат еталони за развитието на страната. За милиони китайци тук условията на живот са съвсем различни. Техният бит не се е подобрил през годините. Най-контрастен е Северозападен Китай. Там инфраструктурата е силно занемарена, а стандартът на живот значително по-лош.

За сравнение средната заплата в Китай се движи от 48 долара месечно в най-бедните райони до 132 долара месечно в по-богатите провинции. Средната заплата в различните социални и професионални групи варира доста по-съществено, като работниците в Шанхай и Пекин, например вземат по 180 долара месечно, а за инженерите в цялата страна възнаграждението е около 700 долара месечно. Най-ниско платените са подкрепяни от държавата с безплатно жилище и продоволствени продукти от първа необходимост. 

Голяма част от населението в Пекин живее в големи жилищни кооперации, но все още в Китай средностатистическият дом изглежда доста по-мизерно. Както в Пекин, така и в повечето градове китайците живеят в малки къщи - квартали с колоритното име хотуни. Предградия с малки къщички, в които канализацията и електирчеството са лукс. На двайсет-трийсет къщички се пада по една обществена тоалетна. Преди десетилетия такива не е имало, а за народа облекчаването на улицата е било в рамките на нормалната градска картинка.

Посетихме дома на една пенсионерка в Пекин. Жената се притесняваше да ни покани в мизерните условия, защото от теливизията знае че европейците живеем в доста по-уредени домове. Все пак тя ни допусна в своя дом.

Една от главните цели на китайското правителство е да повиши стандарта на живот и доходите. Сега много от обитаващите хотуните се прехранват като нискоквалифицирани работници в китайски фабрики за текстил и евтина електроника.

В Китай има политика за планирана раждаемост. Право на безплатно образование и здравеопазване получават само семействата с едно дете. Ако родителите решат да имат второ и повече, трябва сами да намерят средства за образованието им и да се откажат от безплатното медицинско обслужване.

В Китай, въпреки модерния комунизъм, просията е често срещано явление. По улиците на големите градове има хиляди амбулантни търговци, които търгуват незаконно. Обикновено те продават часовници ментета на световно известни марки, пиратски дискове с музика и филми, сувенири на Мао Дзедун. Ако сте в Китай и искате да се отървете от компанията на уличните търговци просто трябва да се обърнете към най-близкия полицай. Те са най-големият им страх.

За средностатистическият китаец с нисък доход велосипедът остава основно превозно средство. Ново колело без фарове  е пет-шест долара, което за много китайци се равнява на една четвърт от месечната надница.
Средната класа в Китай разполага с над 250 долара месечно. Те могат да си позволят автомобил - собствен, на лизинг, или служебен. Бензинът тук е на половина по-евтин от българския.

Смесените дружества на чужди автомобилни гиганти предлагат предимно по-евтини модели автомобили, като средната цена е около 12 500 долара. По данни на китайското радио дневно в Пекин се купуват по хиляда автомобила. Има и специална политика за кредитиране при покупки на автомобили.
Китайският автомобилен пазар също е окупиран сериозно от европейски фирми. Една от тях е “Фолксваген-Ауди”.
 
Ако искате да се вгледате в икономиката на Китай отидете в Шанхай. Най-големият китайски пристанищен град. Един от основните финансови центрове на многолюдната държава. Там средната височина на административните сгради е 30 етажа. Шанхай е еталон за икономическия бум на Китай. През тази година се очаква икономическият растеж да надхвърли 9 процента. Китайската икономика е една от малкото в света, където общото производството отчита растеж. Като цяло, обаче народното стопанство е субсидирано от държавата. Най-много пари се заделят за високи технологии. Това е и секторът, който привлича най-много чужди вложения. Правителството подпомага и други сфери на икономиаката - чрез субсидии.

Засега мултинационалните компании виждат Китай като необятен пазар, а не конкурент, който може да ги изправи пред фалит. Една от най-добрите форми за инвестиции е създаването на смесени дружества. По този начин чуждите компании могат да се ползват от евтината работна ръка и ресурси на Китай.
Освен високи технологии, автомобилостроене, телекомуникации, Китай е известен със своя прословут текстил. Светът, обаче е силно притеснен от бума на китайската текстилна индустрия. След три месеца отпадат световните квоти за внос на текстил и облекла от Китай, Индия, Пакинстан. Страховете на запада са, че тогава световната текстилна индустрия ще бъде монополизирана от Китай. Национални асоциации от Европа и Америка настояват за извънредна сесия на Световната търговска организация, която да приеме нови преходни периоди, за да попречи на китайските облекла да залеят световните пазари.
Като цяло китайският текстил отговаря на основни критерии за качество, а себестойността му е с пъти по-ниска от тази в Европа и Съединените щати.
Прогнозата е че Китай догодина ще контролира търговията с дрехи на обща стойност 200 милирада долара годишно. Това може да постави пред фалит хиляди текстилни конкуренти по света, а без работа да останат повече от 30 милиона души.
Иначе  и в Пекин и Шанхай има цели търговски улици с дрехи ментета. За между пет и 10 долара там се продават аналози на всички световни дизайнерски стоки. В Пекин най-посещаван е пазарът Силк Маркет - наречен така не заради асортимента от коприни, а заради огромният избор с евтина конфекция, която по вид не отстъпва на скъпите дрехи от САЩ и Европа. От там пазарува и Джоана - една от сътрудничките в предизборния щаб на Джон Кери, която е решила освен да разгледа особеностите на Китай да направи и шопинг с евтини дрехи.

Ако искате да имате успех в  покупките от такива пазари, трябва да се въоръжите с много време за пазарене с търговците. Така ще смъкнете цената до 10 пъти. Така е и със сувенирите, дори и с дребната техника - като уокмени и фотоапарати.

Символите на процъфтяващата китайска икономика са високите небостъргачи в Шанхай. Четвъртата по големина сграда в света е шанхайската кула „Перлата на Изтока". Височината й надхвърля 430 метра, а последният панорамен етаж е на височина 353 метра.
 Китай е най-големият телекомуникационен пазар в света. През първото полугодие на тази година Китай е произвел и изнесъл в Европа и Съединените щати повече от 74 милиона телефонни апарати. Световните концерни имат в Китай смесени производства. Печалбата им от износа на терефони надхъврля 7,15 милиарда долара.

ЧАСТ ЧЕТВЪРТА
Въпреки икономическия подем, Китай все още има рестриктивна финансова политика. Китайците нямат право да купуват долари, освен при уважителна причина, като пътуване в чужбина. Пари могат да се обменят само в банките и хотелите - срещу представяне на документ за самоличност. Китайският юан извън страната няма никаква стойност. Той не се обменя на международните пазари. В Китай има още една парична единица. Това е Хонконгският долар. Той е конвертируем навсякъде по света. Хонг Конг е специален административен район и има собствено законодателство и парична единица. Голяма част от чуждите инвестиции преминават оттам. Специалното администриране на Хонг Конг е основното условие на Великобритания, която през 1997-ма година върна колонията на Китай.

Сутрин в парковете можете да видите стотици китайци, практикуващи упражненията тайдзицюен И кунфу. Това са гимнастически техники за поддържане на добрия тонус. Те имат стотици последователи в Китай и са част от бита и културата на държавата. С тях китайците смятат, че се отърсват от лошите енергии и укрепват тялото. 88 процента от китайците са конфуцианци. Следват ги будистите, но като дял те са незначителен процент.

ЧАСТ ПЕТА
Ако сте турист, то Китай със сигурност трябва да бъде в списъка с държавите, които трябва да посетите. Освен площад “Тянанмън” в Пекин трябва да видите и Забранения град със Зимния императорски дворец „Гугун". Това е един от най-големите дворци в света. В него има 9 999 зали, построени от над милион работници и изрисуван от сто хиляди художници. Това е било резиденцията на 24 императори в течение на пет века в периода на династиите Мин и Цин. В момента дворецът се реставрира. Забраненият град дълги години бе затворен за туристите, но с мащабното развитие на китайската икономиката властите отвориха портите, за да покажат и своето културно наследство.

Независимо по какъв повод си в Китай, задължително трябва да се изкачиш  на Китайската стена. Това е най-голямото изкуствено съоръжение на земята, което може да се види с просто око от международните орбитални станции. Изградена е преди повече от 2 600 години, с обща дължина от 6 700 километра. Стената е  призната за една от чудесата на света и е част от световното историческо наследство. Когато стъпите  тук не  забравяйте да си вземете сертификат, на който е отбелязана една мисъл на Мао Дзедун – “Не се става герой, докато не покориш Великата китайска стена”.
Ако сте почитател на китайската кухня, то посетете ресторант, където можете сам да си приготвите традиционно ястие. Внимавайте в избора си, защото в Пекин има десетки корейски ресторанти, който имат различна кухня. Програмата ви трябва да включва още традиционен китайски масаж, пиене на чай и пазаруване.
Опитайте и китайска бира. Китай е един от най-големите производители на пиво в света. Няма световна пивоварна, която да не произвежда бира в Китай.
 
Пълноценна обиколка в Китай би ви отнела повече от месец. Където и да сте трудно ще можете да си изградите едностранна представа за тази държава. Явно това е златното сечение между комунизъм и съвременна пазарна икономика. Затова отворете широко очите си за китайските контрасти.

Добре дошли в Китай!

http://www.btv.bg

 


Сходни връзки

Китайски контрасти | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди