изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:38 EEST
В 146 ИНЦИДЕНТА В АЛБЕНА СА УЧАСТВАЛИ СПАСИТЕЛИТЕ НА БЧК    
ОбществоПрез това туристическо лято морето ни подложи на професионално изпитание, коментира главният специалист по водно спасяване Петър Андреев

146 водни инцидента са станали през това лято на плажната ивица в Албена, съобщи за НДТ главният специалист по водно спасяване към Областния съвет на БЧК в Добрич Петър Андреев. За безопасността на туристите са се грижили 60 водни спасители на милосърдната организация. В осем от случаите давещите се са били реанимирани, двама са постъпили на лечение в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, откъдето в последствие са били изписани. В два от инцидентите спасителите не се успели да помогнат на давещите си. Те са станали на един метър от брега, медицинските експертизи са установили, че смъртта е настъпила вследствие на биологични причини, а не по вида на спасителите. Припомняме, че и двамата туристи бяха влезли в морето след като обилно се бяха нахранили, което противоречи на изискванията за безопасно къпане.

"За разлика от миналата година, когато морето бе благосклонно, през това туристическо лято то ни постави пред професионално изпитание" - коментира П. Андреев. През лятото на 2003 г. инцидентите в курорта Албена са били под 100.

Почти всички случаи през това лято са били в резултат на неспазването на правилата и указанията на водноспасителната служба. Според главния специалист на БЧК, руските туристи продължават да са най-недисциплинирани, с тях има най-големи разправии, не спазват указанията. До увеличения брой инциденти водели обаче и природните фактори и явления - обратно морско течение, ями, мъртва вълна и други. "Ако нашите спасители не са се притичали на помощ на време, една четвърт от инцидентите, може би, щяха да са с фатален край" - коментира П. Андреев. Няколко са били груповите инциденти през лятото. В един от тях между осми и девети пост на плажа в Албена са се давили едновременно трима туристи. Всички са спасени благодарение на намесата и на спасители от съседни постове.

 


Сходни връзки

В 146 ИНЦИДЕНТА В АЛБЕНА СА УЧАСТВАЛИ СПАСИТЕЛИТЕ НА БЧК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.84 секунди