изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 06:02 EET
Ясер Арафат има кръвоизлив в мозъка    
Новини  Париж. Палестинският лидер Ясер Арафат има кръвоизлив в мозъка, предаде Би Би Си.
Високопоставен палестински представител заяви за АФП от Франция, че Ясер Арафат е починал. Въпрос на часове е смъртта на палестинския лидер да бъде обявена официално”, посочи източникът.


Според високопоставен източник от палестинските правоохранителни органи, палестинският лидер Ясер Арафат е починал от мозъчен кръвоизлив, съобщава Ройтерс.
Палестинският външен министър Набил Шаат, който посети Ясер Арафат в болницата, заяви за CNN, че палестинският лидер все още е жив. “Състоянието му на кома се задълбочи, но е напълно жив”, подчерта Шаат. “Мозъкът му, сърцето и белите му дробове все още функционират”, добави дипломатът.
По-късно CNN съобщи, че Ясер Арафат е в клинична смърт и няма надежда да преживее нощта.
Агенция “Фокус” се свърза с представители на военната болница Перси в парижкото предградие Клермон, в която е настанен палестинският лидер Ясер Арафат. Оттам учтиво отклониха въпросите за здравословното състояние на Ясер Арафат, както и за неговата смърт. “Не сме оторизирани да коментираме информацията”, заявиха представители на болницата.
Палестинският лидер Ясер Арафат почина във военната болница край Париж. Това заяви за АФП палестински министър. “Със сигурност той е мъртъв”, заяви министърът, пожелал да остане неназован. “Сега въпросът е как да го обявим публично. Вероятно довечера официално ще бъде съобщено за смъртта на Ясер Арафат”, добави палестинският министър.
Френски официален представител заяви за АФП, че “до 15.30 ч. (16.30 ч. българско време) Арафат не е бил мъртъв”. Палестинският представител в ООН Насер ел Кидва заяви, че Ясер Арафат е в критично състояние, но не е мъртъв.
Борбата между живота и смъртта на палестинския лидер Ясер Арафат е към края си. Това са заявили източници на CNN. Източници на американската телевизия отрекоха информацията, съобщена от Ройтерс, че палестинският лидер Ясер Арафат е мъртъв. Състоянието на палестинският лидер Ясер Арафат е “много сериозно”, заяви бившият палестински премиер и генерален секретар на ООП Махмуд Аббас, цитиран от АФП. Той заяви това, след като посети Арафат в болницата край Париж.
Ясер Арафат е в критично състояние, но все още е жив, е заявил за АФП палестинският министър Саеб Еракат, отговарящ за преговорите с Израел.
Високопоставени палестински източници съобщиха, че палестинският лидер Ясер Арафат е починал, предаде по-рано Ройтерс.
Информацията не е потвърдена официално. “Той е мъртъв”, заяви един от източниците, близки до Арафат в Париж. Официални лица на Западния бряг заявиха, че не са информирани, че Арафат е мъртъв.
От военната болница Перси в околностите на Париж, където е хоспитализиран палестинският лидер Ясер Арафат, не потвърдиха информацията за смъртта му.

Агенция “Фокус” припомня:

Мохамад Абдер Рауф Арафат ал Кудва ал Хусейни твърди, че е роден в Йерусалим през 1929 г., независимо, че неговото рождение е регистрирано в Египет. Ясер го наричат по-късно - Ясер значи “лек”.
Дядото на Арафат, мюфтията на Йерусалим Хадж Амин ал-Хусейни, лидер на палестинските араби по време на войната, става член на съюза на арабите с нацистка Германия, призовавайки към джихад против британците. През 1947 г. англичаните напускат Палестина, което отмества вектора на активността на арабските и еврейски организации, действащи на територията на страната, от борба против англичаните към борба едни срещу други - за подялба на територии.
Ясер Арафат навлиза в политиката в средата на 40-те години.
През април 1948 г. еврейски терористи нахлуват в арабското село Деир Ясин - убити са повече от 100 човека. Арафат, студент в Каирския университет, тръгва с въоръжена група да отмъщава на евреите за убитите. Групата не стига до целта - тя е разоръжена от египтяните.
На 15 май 1948 г. британците тържествено напускат територията на бившата подвластна Палестина и на “еврейската половина” следвайки резолюцията на ООН
държавата Израел е провъзгласена. В този ден Египет, Ливан, Ирак, Йордания и Сирия започват война срещу Израел. Походът завършва през 1949 г. с провал и седемстотин хиляди палестински бежанци.
Оставайки в Кайро, Арафат продължава бойните занятия с “Мюсюлманските братя”. Ползвайки поддръжката на фундаменталистите, той придобива все по-голям авторитет в студентските организации. Активността на палестинците не се харесва на египетския президент Гамал Насър. Завършвайки университета, Арафат започва работа в Кувейт. Там през 1956 г. оглавява създадената терористична организация Ел-Фатх (“Откриващи вратата на славата”). Целта е освобождението на Палестина по-пътя на въоръжената борба.
Първите акции на Ал Фатх са насочени против големите водни обекти на Израел (имащи един единствен стабилен източник на прясна вода - езерото Кинерет).
Първият успех е минираният кинеретски акведукт - избухналата бомба убива хиляди израелци. През 1966 г. атаките се насочват срещу кибуците (еврейските селскостопански селища). През 1967 г. Сирия Йордания и Египет отново нападат Израел (Шестдневната война). В резултат на победата Израел завзема Голанските възвишения, западния бряг, Газа и Синай.
Болшинството терористични актове, организирани от Арафат, са насочени против мирното население- тази тактика той поддържа в продължение на цялата своя дейност. На 18 март 1968 г. избухва мина, която взривява автобус с деца, 2 са убити, 27 са ранените. В отговор израелците атакуват база на Ал Фатх в Йордания. атаката е отбита с помощта на йорданската армия. Събитието е голяма победа и фотографии на Ясер Арафат се появяват в световните медии. Организацията Ел-Фатх придобива голям авторитет. Терорът против мирното население се усилва, в Йерусалим са взривени десетки автомобили.
В края на 60-те години Ал Фатх става мощна палестинска групировка. По това време ООП /Организацията за освобождение на Палестина/ вече съществува /създадена е през 1964 г./.
Нейната цел е унищожението на държавата Израел.
През 1968 г. Ясер Арафат оглавява ООП, но не напуска Ал Фатх, която се влива в Организацията за освобождение на Палестина.
Под негово ръководство ООП провежда повече от 2000 атаки срещу израелци. В началото на 1970 г. Организацията се установява на територията на Йордания, превръщайки я в плац-дарм за терористични актове.
Кралят на Йордания Хюсеин, недоволен от готовността на ООП да го свали, през септември 1970 г., разбива отряда на Арафат с танкови удари и прочиства територията на Йордания - в боя са унищожени 5 хиляди души. В памет на това събитие е организирана терористична група - “Черният септември”.
След две години това име става известно в целия свят. На Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. групата “Черният септември” екзекутира 11 израелски спортисти.
Изтласканата от Йордания ООП се установява в Южен Ливан. На 11 април 1974 г. по време на терористична атака в град Кирят Шамон, Северен Израел загиват 18 израелци- 8 от тях деца. През май същата година в северния град Малот членовете на ООП нападат училище, в което се намират около 100 деца, 16 са убити а около 68 са ранени.
Две години по-рано Ясер Арафат за първи път се появява пред генералната асамблея на ООН като представител на палестинския народ. През октомври 1974 г. ООп, начело с Арафат, е призната от арабските лидери за законен изразител на интересите на палестинския народ. Арафат заявява, че Палестинската държава може да бъде създадена на територията на Западния бряг и Ивицата Газа.
Арафат не се отказва от идеята за унищожение на Израел до началото на 90 години.
През осемдесетте години ООП променя тактиката си - започва интифадата в Ивицата Газа. през 1982 г. в Организацията нарастват разногласията. Ясер Арафат е критикуван от по-радикалните членове. През 1987 г. Арафат пренася щаб - квартирата в Ирак.
През 1988 г. Арафат заявява в ООН, че при определени условия ООП би могла да признае държавата Израел и да отмени смъртната заплаха над нея. През април 1989 г. той е обявен за президент на самообявилата се на 15 ноември 1988 г. държава Палестина.
През 1993 година в Осло Ицхак Рабин и Арафат подписват договор, според който палестинците получават автономия, обхващаща Ивицата Газа и района на Йерихон на Западния бряг на река Йордан. През 1994 г. Арафат получава Нобелова награда за мир заедно с Ицхак Рабин и Шимон Перес. Юли същата година Арафат се завръща триумфално в палестина. Мечтата му да посети анексираната от Израел през 1967 г. част от Йерусалим и да се помоли в джамията Ал Акса, остава неосъществена.
През 1996 г. Арафат е избран за президент на Палестинския автономен съвет.
На 5 септември 1999 г. в Египет Арафат и израелският министър - председател Ехуд Барак подписват споразумение, отварящо пътя за мирно урегулиране на израело-палестинския конфликт. Година по-късно обаче преговорите в Кемп Дейвид между Арафат и Барак.
В края на юни 2002 г. американският президент Джордж Буш заявява, че е настъпил краят на политическата кариера на палестинския лидер.
Мюсюлманин сунит, през 1992 г. Арафат се жени за Суха Тауил, произхождаща от християнско семейство и с 34 години по-млада от него. Тя се запознава с Арафат, когато все още е студентка в Сорбоната. Арафат е един от най-близките приятели на майка й Раймонда Тауил.
Арафат назначава Суха да отговаря за връзките с обществеността на Организацията за освобождение на Палестина /ООП/, докато той живее в изгнание в Тунис. По-късно тя е негов икономически съветник. Захва е единствената им дъщеря, тя е родена през 1995 г. в парижка болница.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Ясер Арафат има кръвоизлив в мозъка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди