изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:14 EEST
РАЗГАРЯ СЕ НОВ СКАНДАЛ В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК    
Екология Градинарите на Софийския университет, които се грижат за Ботаническата градина край Балчик, не могат да изпълняват нормално служебните си задължения. При опитите им да влязат в градината, охранителите от фирма “Федерална служба за безопасност със седалище Добрич” не ги допускат до градината по заповед на директора на културен институт “Двореца” Тошко Гяуров.” Това се пише в писмо, разпространено до медиите, от Ботаническата градина в Балчик.

 На въпроса кой трябва да се грижи за парка в Двореца директорът на културния център заяви, че правата на СУ са единствено върху 11 дка стопански двор и разсадник, а споразумението за поддръжката на растенията е прекратено от август 2003 година. Имаме си градинари, които извършват тази дейност, каза още Гяуров. Той съобщи още, че до началото на туристическия сезон общо ще бъдат засадени съвместно с Института по розите в Казанлък 15 000 рози, сред които видовете черна, зелена и увивна.

В най-скоро време се очаква да бъде получена и фитосанитарната оценка за парка, която се изготвя от Лесотехническия университет.

Миналата седмица на заседание в РИОСВ-Варна комисия реши, че Ботаническата градина трябва да бъде обявена за защитена територия. Решението е обжалвано от културен център Двореца. Това ще последва и ако министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова потвърди приетото от комисията, каза още шефът на Двореца Тошко Гяуров.

В отговор на всичко това обаче от градината заявиха, че спорът за правата на управление и задълженията на страните е все още в Балчишки районен съд. Докато няма решение, никой не може да проявява самоуправски действия, каза ръководителят на Ботаническата градина Валя Машкарова.

БОРЯНА БОЖИДАРОВА

 


Сходни връзки

РАЗГАРЯ СЕ НОВ СКАНДАЛ В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди