изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:44 EEST
Надежда Михайлова, председател на СДС: Единството ще ни даде сила    
Политика Изказване на председателя на Съюза на демократичните сили Надежда Михайлова на срещата на десни и дясноцентристки партии и коалиции, състояла се в София на 10 ноември 2004 г.


Уважаеми господин председателстващ,
Уважаеми дами и господа,
Скъпи приятели,

Искам преди всичко да ви благодаря.
Искам да благодаря на всички събрани около тази маса днес за това, че се съгласихте да дойдете заедно, да ви благодаря за търпеливата работа по организирането на тази среща и най-вече затова, че съумяхме да оставим различията в миналото и да погледнем напред в бъдещето.
Събрали сме се днес с нов дух на единство и решимост, за да представим пред хората в България нашата визия за по-добро, по-сигурно и по-човешко бъдеще.
Днес нашата тема не е големината на партиите, процентите гласове, не са дори листите. Днес нашият стремеж е да съсредоточим вниманието си върху важни за хората в България въпроси.
След по.-малко от година, на изборите, България ще трябва да вземе съдбоносно решение, което ще наложи на страната ни един от два възможни пътя за бъдещето.
Първият път е пътят на БСП. Това е пътят на миналото. По този път държавата ще се превърне отново в доминираща живота на хората институция. Ще бъде ограничена отново свободата на отделния човек да реализира своя потенциал. Икономиката ни ще преразпределя, а няма да създава. Младежите няма да получат възможностите, които те заслужават и те ще бъдат принудени да ги търсят другаде. А пътят към Европа ще бъде бавен, несигурен и без реални ползи за хората.
Това не е верният път за България.
БСП разчита на кратката памет на хората и ако ние не намерим формулата на успеха, ще носим отговорност пред следващото поколение.
Другият път, този на десницата, предлага различна визия за България.
Тя се основава на отделния човек. Ние вярваме, че България е най-успешна, когато всеки има свободата и възможността да реализира своите възможности. Вярваме, че работата на правителството не е да взема решения вместо хората, а да им даде възможност те да вземат най-добрите решения за себе си. И вярваме, че най-добрият начин да осигурим по-добро бъдеще за всички е като се стремим уверено да заемем достойно място в една мирна, просперираща и обединена Европа.
За първи път на предстоящите избори хората ще гласуват “За”, а не “Против”. Те вярват, че този е пътят, но искат да го извървим по-бързо, по-успешно, по-сигурно.
Разрешете ми да засегна в няколко минути три от темите, които според СДС, а вярвам и според всички събрани тук партии са важни за реализацията на този проект. Това са икономиката, образованието и Европейският проект.
Днес икономиката ни се развива с незадоволителни темпове. Заложените параметри на икономически растеж утвърждават ниския жизнен стандарт и отреждат на страната ни незавидно място в бъдеща обединена Европа. Данъците са твърде високи, инвестициите в реалния сектор са недостатъчни и не се създават достатъчно работни места. И нещо не по-малко важно: с укрепването на малкия и средния бизнес в страната, хората с право вече искат да знаят къде отиват парите им.
Важно е да създадем среда, в която бизнесът да може да се развива, да създава нови работни места и да повишава жизнения стандарт на всички. Нашата цел е да дадем свобода на частния сектор, а не да го ограничаваме.
И тук не мога да не изразя тревогата ни от една тенденция, която застрашава в дългосрочен план потенциала на страната, а именно фактът, че толкова много от най-добрите и най-умните ни млади хора напуснаха страната в търсене на възможности за своята реализация. Това е оценката за случващото се или за не случващото се в България.
Това не е онази България, в която вярваме. Убедени сме, че за да има бъдеще страната ни, трябва да заложи на най-големия си естествен ресурс – на таланта, интелигентността и целеустремеността на хората.
Трябва твърдо да се ангажираме с изграждането на икономика, при която хората да могат да постигнат в родината си същия успех, както в Европа и света. Дължим го на толкова много родители, които искат децата им да с върнат от чужбина и да изградят живота си тук, в собствената си страна.
Успехът на България е функция и на още едно условие - да осигурим на децата си добро и модерно образование – по математика, по естествените науки, английски език, история и пр. Ние трябва да възстановим авторитета на професията на българския учител, за да го превърнем в убеден съюзник при формирането на следващите поколения.
И тъй като няма никакво съмнение, че България е част от Европа и бъдещето ни е в Европейския съюз, нашата основна цел е икономика на европейско равнище, училища на европейско равнище и европейски социални служби.
СДС е убеден, че само десницата може да води България към Европа с увереност, самочувствие и гордост. С работата си досега сме доказали, че знаем по-добре от всеки друг как да го направим. Само този екип, събрал се тук днес, може да седне очи в очи с лидери от Париж, Берлин, Рим и Брюксел и да направи така, че интеграцията да бъде в полза на всеки българин. Ние знаем силата на страната си. Знаем потенциала на народа. Докато БСП се страхува и се колебае пред това европейско бъдеще, ние мечтахме за него, работихме за него и ще се стремим то да промени към по-добро живота на всеки един човек.
Скъпи приятели, позволете ми да завърша с констатацията, че днешното правителство не отговори на очакванията на българския народ. Дошло с огромен кредит на доверие, то се провали в най-важното – да изгради по-добрата държава.
Това правителство избра да фокусира вниманието си върху част от хората – онези, които са го подкрепили – вместо да помни, че е правителството на всички българи. Това правителство избра да слуша собствения си глас, а не гласа на хората с техните проблеми. Това правителство загуби доверието на българския народ. И затова е време да си ходи.
Успехът на всяко управление минава през три прости неща: визия, стратегия и смелост.
СДС вярваме, че десницата има визията и знае накъде иска да води страната, знае и какво бъдеще иска да изгради.
Ние, дясноцентристките партии, знаем как да вземем тези идеи и да ги превърнем в реалност. Със срещата си днес тук ние показаха, че започваме процеса на изграждането на стратегия, която ще ни донесе победа в изборите и ще ни даде възможност да работим за българския народ.
И най-вече, трябва да имаме смелостта да доведем битката докрай. Именно в това се състои истинското ни изпитание.
Ще бъде ли днешният ден уникален и ще имаме ли смелостта да се изправим заедно?
Ще имаме ли силата да поставим хората пред политиката – не само днес, а всеки ден от тук нататък?
Ще имаме ли енергията да защитим идеите си пред хората от врата на врата, от квартал на квартал и от град на град, да им покажем, че най-добрият път напред е заедно с дясноцентристките партии?
Трябва да доказваме ежедневно, през позициите си в местната власт, че можем да решаваме проблеми.
Днес аз нямам съмнения,че имаме смелостта.
Единството ще ни даде силата.
Единство не се постига около един човек. Това вече го опитахме и експериментът се провали.
Единството се постига около визия, около общи ценности и общи приоритети.
Политическите съюзи идват и си отиват. Основните принципи и ценности обаче остават едни и същи. Дотогава, до когато единството ни се опира на здравата основа на тези принципи, аз имам пълната увереност, че можем да устоим и ще устоим на всякакви предизвикателства, пред които бихме могли да се изправим по-нататък.
От днес нататък трябва да ангажираме хората на България в един критичен и наистина исторически разговор. Трябва да тръгнем из страната, за да чуем мнението на хората. Трябва да докажем, че днешната конференция е само началото – и да покажем чрез конкретни действия, че заедно ще вървим напред.
И накрая отново искам да ви благодаря, че дойдохте тук. Очаквам с нетърпение да продължим да работим заедно за България.
И очаквам победа през 2005 година.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Надежда Михайлова, председател на СДС: Единството ще ни даде сила | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди