изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:38 EEST
Облекчиха вноса на нови коли    
Парламент

  НС отхвърли при второто четене на Закона за ДДС въвеждането на диференцирани ставки за основни хранителни продукти и лекарства, както и за детски храни и облекла.


Одобренията на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за ДДС на БЗНС – НС не бе приет от парламента при второто четене. Земеделците предлагаха да се въведат специфични ставки за някои основни хранителни продукти, посадъчния материал затрайните насаждения, както и за детските храни, облекла, обувки и учебници. На 20 октомври опозицията успя да прокара диференцирана ДДС ставка - за хляба 5%, и 7% за лекарствата, за прясното и киселото мляко, за кравето сирене, кравето масло, яйцата и пилешкото месо.
Вчера депутатите гласуваха ставката по ДДС да остана 20 на сто. Парламентът отхвърли с 56 гласа "за", 99 "против" и 32 "въздържали се" предложението на СДС и ОДС данъчната ставка по закона за ДДС да бъде намалена от 20 на 18 на сто. В страните от ЕС ставката е в рамките до 18 процента, а там, където тя е по-висока, има диференцирани ставки, аргументира се ОДС.
На 20 октомври парламентът гласува на първо четене ДДС да се намали от 20 на 18% по предложение на ОДС и СДС. По предложение на кабинета се намалява срокът за възстановяване на ДДС на фирмите-вносителки от 45 на 30 дни.
С промените в закона за ДДС се дава право за приспадане на данъчен кредит за леки автомобили с мощност на двигателя до 120 киловата по системата “Дин”, съответно 126 киловата по системата “Саае”, внесени в страната като нови, закупени след 1 януари 2005 година, за които регистрираното лице няма право за данъчен кредит. Дава се право и на пълен данъчен кредит за закупуване на лек автомобил, когато данъчната основа е до 20 хил.лв. и на частичен данъчен кредит в размер 4 хил.лв. когато данъчната основа е над 20 хил.лв.
Вчера парламентът прие на първо четене и промени в структурата на акциза на цигарите, което ще доведе до поскъпване на най-евтините цигари и чувствително поевтиняване на по-скъпите, вносни цигари.Така кутия “Арда” от 90 ст. ще се продава на 1, 03 ст. С 6 до 8 ст. ще скочат “Фемина”, “Мелник”, “Средец”. Очаква се “Виктори” да поевтинеят с 5 ст. По-чувствително се очаква да поевтинеят по-луксозните марки.
Предвижда се от 2005 г. акцизът на спиртните напитки да се повиши от сегашните 5 на 7, 5 стотинки на алкохолен градус. Така цената на бутилка ракия от 0,7 литра ще се увеличи с около 70 ст., като най-евтините марки ще се продават по 4,30-4,50 лв. Бирата поскъпва с 2-3 ст. на бутилка от половин литър.

http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Облекчиха вноса на нови коли | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди