изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:13 EEST
ВИНОТО СЕ Е ОТГЛЕЖДАЛО В МЕСОПОТАМИЯ ОТ ВТОРОТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ ПРЕДИ ХРИСТА    
Любопитно Често се твърди, че ечемичената бира е била питието на античното лято, тъй като топлият и сух климат на южен Ирак не способствал за отглеждането на лози и буквалното доказателство за съществуване на винопроизводство в Месопотамия е от н e по-рано от второто хилядолетие преди Христа.

Често се твърди, че ечемичената бира е била питието на античното лято, тъй като топлият и сух климат на южен Ирак не способствал за отглеждането на лози и буквалното доказателство за съществуване на винопроизводство в Месопотамия е от н e по-рано от второто хилядолетие преди Христа. Но доказателствата на откритото в делви вино, което вероятно се е транспортирало и сервирало показва, че на тази напитка вече са се радвали по това време висшите класи през 3500 - 3100 г. пр. Хр. Запечатани изображения на кралското семейство и неговия антураж показват хора, които пият бира с големи сламки и още някакво питие - предполага се, вино - от чаши, които държат в ръка.
Виното, внасяно в низините на Меспотамия, вероятно произхожда от планините Заргос в Иран, или от други части на Близкия Изток, отстоящи на поне 600 км. разстояние. Историкът Херодот, живял през 5 в. Пр. Хр. Описва пренасянето на вино надолу по течението на Ефрат и Тигър от Армения през един много по-късен период: кръгли лодки били натоварени с бъчви от палмово дърво, които са стигали до Вавилон. Речният транспорт е бил решение също през периода на Късния Урук. Но ако нуждата от вино е била толкова голяма, по-скоро пренасянето и засаждането на лози в местности в централен Заргос, би било по-уместно. Когато търговските пътища през късния Урук били пресечени в края на периода, натискът да се създадат лозови масиви в близост до главните градски центрове вероятно е бил доста силен.
По-нататъшни разкопки и открития биха били решаващи в очертаването на пътя на предисторията на виното в региона на Близкия изток, въпреки че вече има ясна индикация, че опитомяването на лозата вече е било разпространено като метод там около средата на третото хилядолетие пр. Хр. Цилиндричните печати, показващи подобни начини на забавление в Асирия две хилядолетия по-късно, изобразяват мъже и жени, които седят под лозата и пият нещо - по всяка вероятност - вино.
Древни находки - съвременни методи
Химически методи се използват в археологията в последните няколко десетилетия. Древни храни, парфюми, бои и други органични продукти - които само можехме да си представим от древните писания- сега се изследват дълбочинно от високочувствителни инструменти в химически лаборатории. Цели нови глави от нашето древно минало - генетично развитие, кухня и медицинска практика - сега се отварят.
Химическата лаборатория на археологическия музей, ръководена от д-р Патрик Макгавърн, се е посветила на изследване на следите от древното минало. Като се започне с прословутото кралско перперно - боата, използвана от древните финикийци, лабораторията е разработила методи за идентифициране на ферментирали напитки: ечемичена бира, медовина и, разбира се, най- ранно откритото вино.

 

 


Сходни връзки

ВИНОТО СЕ Е ОТГЛЕЖДАЛО В МЕСОПОТАМИЯ ОТ ВТОРОТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ ПРЕДИ ХРИСТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.42 секунди