изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:09 EEST
Български републикански блок призова в декларация за предизвикване на предсрочни избори    
ПолитикаПоследната година от мандата на НДСВ-ДПС е категорично доказателство за открито пренебрегване на правилата на политическата демокрация и на принципите на парламентаризма в Република България.

Това се посочва в декларация на Български републикански блок. Политиката се дискредитира, парламентаризмът се руши, пада авторитетът на България пред ЕС и международната общност, посочват лидерите на коалицията Кръстьо Петков, Яне Янев и Гюнер Тахир. Политическата ситуация в страната и конфигурацията на Народното събрание, създадена по волята на избирателите преди три години, са променени. При това положение опозиционните политически формации и президентът на републиката са длъжни да реагират. Ние, републиканците, предлагаме парламентарната и извънпарламентарната опозиция да започне диалог за предизвикване на предсрочни парламентарни избори.
Призоваваме всички политици да проявят отговорност и преданост към националната кауза, да покажат кураж и политическа воля, да се обърнат към избирателите и да поискат нов вот на доверие и широка гражданска подкрепа за европейското бъдеще на България, се посочва в декларацията.
Парламентът е превърнат в средище на политическа търговия, където се продават и купуват депутатски гласове и места; практикува се нерегламентиран лобизъм в полза на корпоративен и сенчест бизнес; произвеждат се некачествени закони; пренебрегват се европейски приоритети.
В правителството се подвизават с благословията на премиера некадърни министри, които настроиха срещу себе си цели съсловия – художници и артисти, медици, медийни специалисти и др.
Министри и лично премиерът пренебрегват парламента, който по конституцията е висш орган в системата на властта; правят се открити изказвания и стъпки за реставриране на монархизма; прокарват се непрозрачни приватизационни сделки по поръчка на финансови кръгове, близки до правителството, и в явен ущърб на интересите на държавата; първите фигури в изпълнителната власт открито и безскрупулно налагат своите фамилни и корпоративни интереси при реституция, разпределение на публични финанси, управление на външния дълг, застрояване на крайбрежни ивици и пр. Същевременно десетки хиляди семейства са подложени на бюрократично-съдебен произвол заради неуредените си наследствени права върху земи, гори и други имоти; в разпределението и усвояването на бюджета и ресурсите от европейските програми надделяват партийните сметки и стоящите зад тях частно-корпоративни формации; политическото и професионалното ръководство на МВР води междуличностна война пред очите на цялото общество и медиите, което на практика толерира организираната престъпност.
Връх на тази деградация и основна причина за дискредитирането на властта е загубата на парламентарно мнозинство от управляващата коалиция НДСВ-ДПС.
Предсрочни избори са необходими не по-късно от май 2005 г. Такава е повелята на българската конституция при политически кризи, блокиране или ерозия на властта. Такова решение се диктува и от стратегическите интереси на Република България в навечерието на нейното приемане в ЕС. През този период е необходимо силно, компетентно и консолидирано правителство. Само такова правителство може да подготви България за плавен преход към пълноправно членство в ЕС и достигане на европейските критерии за конкурентност, жизнен стандарт, инфраструктура и др. Според конституционни правила, за да стане тази промяна е нужен нов, работещ и отговорен парламент.
http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Български републикански блок призова в декларация за предизвикване на предсрочни избори | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди