изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:16 EEST
Гардове на три фирми пазят двореца в Балчик    
Общество  в. Стандарт: "Военен режим ли има в Двореца ?!" Това пита всеки чужденец, запътил се по алеята към културно-историческия институт в Балчик.

Гостите нямат обяснение за струпалите се в ранната сутрин гардове.Заради очаквания пореден скандал между културтрегери и ботаници наетите три охранителни фирми предвидливо са подсилили редиците си. С колегиалните си отношения помежду си обаче дават пример за миролюбиво съжителство.
Фирма "Федерална служба за безопасност "от Добрич пази имотите и служителите на държавния институт "Двореца" към Министерството на културата. Останалите гардове на двете софийски фирми "Саламандър" и "Цертос" са "зачислени" към Ботаническата градина на Софийския университет. Охранителите - все бивши полицаи и военни, се чудят как хората на културата и науката не могат да се разберат като тях и се налага ден през ден да ги разтървават. "Всичко е за пари и никой не се дава без бой", казва минаващ наблизо възрастен мъж. Тлеещите цяло лято скандали пламнаха в Двореца в Балчик отново след решението за обявяването му за защитена територия и спиране на строителството, планирано с мащабен проект на ведомството на Абрашев. Изрязаха и съсипаха розите, а последно искаха да зазидат входа за Аллах Бахча с кактусите, жалват се ботаниците. За да отида на работа, си купувам билет от 1 лев за входа на Двореца, иначе не ме пускат, обяснява най-младият експерт в градината Даниел Павлов. И признава, че така му е писнало от всичко, че смята да си грабне шапката и да отиде в Канада да продава пици, въпреки че от 4 клас се запалил по ботаниката. След жалба в полиция и прокуратура от него и колегите му вчера гардовете, наети от шефа на Двореца Тошко Гяуров, върнаха КПП-то на старото му място. Следващата крачка към заравяне на томахавките беше ботаниците да дават отчет за ежедневните си действия, когато щъкат из парка. Те обаче не искаха и да чуят, че трябва да рапортуват на охранителите и на културния шеф.
Началото на края на войната трябваше да се сложи вчера, за когато беше насрочено първото заседание на Балчишкия районен съд срещу акта за собственост, подписан през 1998 г. от бившия областен управител на Варна Добрин Митев. Синият губернатор от Костовото правителство признал правото на СУ "Св. Климент Охридски" само върху 11 дка и върху въпросната Аллах Бахча, но след два месеца взел и нея. Алма матер притежава цялата земя от 196 дка съгласно заповед от 1955 г. на тогавашния министър на културата, призната за действителна това лято с решение на ВАС, посочи преди делото главният юрисконсулт на университета Таня Павлова. Магистратите обаче отложиха процеса за февруари 2005 г. поради неявяване на другата страна.
http://news.balchik.info
 


Сходни връзки

Гардове на три фирми пазят двореца в Балчик | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди