изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:14 EET
ЧРЕЗ ТЕСТОВЕТЕ ЩЕ СЕ ПРЕБОРИМ С ЧАСТНИТЕ УРОЦИ    
Образование
Това заяви пред журналисти в Каварна на импровизирана пресконференция министърът на образованието и науката Игор Дамянов

При посещението си вчера в Каварна министърът на образованието и науката заяви, че чрез въвеждане на тестовата система ще се постигне реално оценяване на учениците, както и на самата ни образователна система. "Според нас това е също предпоставка да се преборим с явлението частни уроци, давани от учителите" - добави още И. Дамянов. Друго, което е необходимо, за да се спре това явление, е увеличаването доходите на преподавателите, добави още просветният министър.
На въпрос каква е политиката на МОН по отношение закриването на училища в малки населени места, Игор Дамянов заяви: "Училищата са общинска собственост и превръщането на сградите им в други е отговорност на общините. За съжаление, министерството няма законово нормативна база, с която да изисква от общините да запазват предназначението на сградите, така че да може, ако се наложи след 2-3 години, те отново да функционират като училища. Ние само поставяме условия на общините. Наясно съм с проблема, че в някои общини сградите на закритите училища се превръщат, например, в складови бази и смятам да мобилизирам силите на министерството, за да помислим за решаването на проблема. Готов съм също да окажа съдействие на кметове на малки населени места, където има такъв проблем. МОН няма това право да назначава и да заплаща на пазачи, които да охраняват такива училища" .
Игор Дамянов подчерта факта, че в последно време общините проявяват сериозна загриженост за сградния фонд. "Пример за това е община Каварна, която за тази година в образованието е инвестирала половин млн. лв., докато в предходни години са отделяни 100-150 хил. лв." - каза още Дамянов.
Просветният министър заяви още, че в бюджет '2005 МОН предвижда в инвестиционната си програма много повече средства за подобряване на сградния фонд, компютъризация на училищата, както и изграждане на инфраструктурата за нея, квалификация и преквалификация на учителски кадри и закупуване на помощни средства, които подпомагат учебния процес в училищата ни.
На питане кога нашата образователна система ще бъде уеднаквена като стандарт с европейското образование, Игор Дамянов заяви: "Няма единни стандарти в образованието в Европа. Целта ни е да въпроизвеждаме добрите европейски практики. Така например, практиката на нашите езикови училища е усвоена в испански училища".
"В община Каварна има 6 общински училища и 2 обслужващи звена. На наша територия има и 2 държавни училища, както и 7 детски градини. През 2004 г. са вложени 500 хил. лв., които са оползотворени за ремонти на  сградите на всички учебни заведения, според нуждите им" - каза за НДТ Десислава Янакиева - началник отдел "Образование, младежки дейности и спорт" в община Каварна.
В материала са използвани въпроси и на други медии
 


Сходни връзки

ЧРЕЗ ТЕСТОВЕТЕ ЩЕ СЕ ПРЕБОРИМ С ЧАСТНИТЕ УРОЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди