изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-29 @ 13:37 EEST
ЩЕТИ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ЗА 12 000 ЛЕВА ИЗПЛАЩА ДЗИ В ДОБРИЧ    
ОбществоПод 10 процента от жилищата в България са със застраховка "Пожар и други опасности"

22 иска за изплащане на застрахователни обезщетения след последното земетресение са предявени към ДЗИ в Добрич, съобщи за НДТ управителят на института Тодор Димитров. Сумите, които предстои да бъдат изплатени, са около 11 000-12 000 лева. Според Т. Димитров, щетите са малки - пукнатини, паднали мазилки от тавани, от стени. Исковете са както от граждани, така и от общини в областта.

При земетресението са пострадали предимно по-стари сгради, няколко са училищата в различни села, както и СОУ "Дора Габе" и СОУ "Св. Климент Охридски" в Добрич. Застрахователите са длъжни да изплатят обезщетенията з 15-дневен срок след представянето на необходимите документи и извършването на огледа, предстои това да стане през тази и следващата седмица.

Сградите в страната са сравнително устойчиви, след голямото земетресение през 1977 г. нормите за строителство в нашия град са завишени, коментира Т. Димитров.

Рискът за земетресение, който ДЗИ предлага за граждани и малки фирми, е част от застраховката "Пожар и други опасности". За големите фирми тя е включена в застраховката "Индустриален пожар". "Рискът за земетресение е включен като отделна клауза в полицата и се сключва по желание на клиента" - каза управителят на ДЗИ. Застраховката на едно жилище за една години излизала в рамките на 40-50 лева. Т. Димитров обясни, че срещу нея се носят рискове не само за пожари и земетресения, а и за наводнения, изтичане на вода от забравени кранчета и спукани канали, за буря, градушка и др.

Ако има клауза "Гражданска отговорност на жилища", се покриват и щети към трети лица, например на съседи. При фирмите обхватът на застраховането е много по-голям отколкото при обикновените граждани, сподели Т. Димитров.

В България били застраховани по-малко от 10 процента от жилищата от всички застрахователни компании. При малките фирми процентът бил под 50, а при големите по-висок. Забелязвало се известно увеличение на застраховките за жилища, които се купуват чрез кредити, тъй като банките искали задължително застраховане.

В страната се обмисля създаването на застрахователен пул, с който тази застраховка да стане задължителна, каза още Т. Димитров. Той обясни, че при едно сериозно бедствие, каквото е земетресението, населението се оказва незащитено, тъй като фонд "Стихийни бедствия" почти не покрива щети на граждани.

 


Сходни връзки

ЩЕТИ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ЗА 12 000 ЛЕВА ИЗПЛАЩА ДЗИ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди