изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:29 EEST
От днес се разрешава използването на препарати за борба с обикновената полевка за срок от два месеца    
ЗемеделиеСофия. От днес се разрешава използването на препарати /ротендициди/ за борба с обикновената полевка за срок от два месеца, съобщиха от Министерството на земеделието и горите.

Със заповед, подписана от министър Мехмед Дикме, стопаните имат възможност да прилагат в борбата с гризачите в битови условия препарати от “Списъка на разрешените в Р България препарати за дезинфекция, дезинсекция и дератизация” на МЗ от 2003 г. Издадената заповед е във връзка с каламитетно намножаване на обикновената полевка в региона на областите Бургас и Ямбол, където намножаването е многократно над прага на икономическа вредност /15-20 активни колони на декар/, съобщиха от Националната служба за растителна защита. Нашествието на вредителите е особено опасно за есенните култури пшеница и ечемик и може да доведе до разораване и презасяване на площите с есенници.
Предстои популациите на обикновената полевка да са под въздействието на критичните за тях зимни условия, но това не бива да се смята за достатъчен лимитиращ фактор, уточняват от НСРЗ и препоръчват контролът върху нашествието на вредителите да продължи. Огромната размножителна способност на неприятеля е в състояние само на 3-4 месеца да възстанови и увеличи числеността си. При сегашното състояние на плътността и заселените площи съществува опасност масовото намножаване да продължи в размер на над 2 милиона декара есенници и люцерни, предупреждават експертите.
www.focus-press.net
 


Сходни връзки

От днес се разрешава използването на препарати за борба с обикновената полевка за срок от два месеца | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди