изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 15:28 EEST
* СЛАВЕЙКОВИ ДНИ    
Образование

НЕ МОЖЕМ ДА ЗАДЪРЖИМ МЛАДИТЕ САМО С ЧЕРНАТА ДЪСКА И БЕЛИЯ ТЕБЕШИР

Патронен празник чества днес СОУ "П.Р.Славейков". Концертът, който е кулминацията на тържествата, е от 11 ч. в зала "Добрич". Още от миналата седмица се провеждат Славейковите дни с поредица от разнообразни прояви.

НДТ ви предлага интервю с директора на училището Георги Георгиев.



- Г-н Георгиев, споделихте, че тази година сте успели да стигнете до много интересни данни относно създаването на училище "П.Р.Славейков". Какви са те?

- Първоначално имахме данни за училището от 1913 г. Но впоследствие разбрахме, че то е открито на 1 ноември 1910 г., което означава, че тази година честваме 94 години от създаването му. Успяхме да открием дори снимка на сградата от тази далечна година. Ние писахме дори до Централния държавен архив, за да стигнем до някаква истина. Оказа се, че в румънския период и малко след това архивите на Добрич за изгорени и трудно можем да намерим информация оттогава.

Но искам да отбележа, че не е важно кое училище преди колко много години е създадено, а какво се прави в момента. Дали даваме достатъчно на децата. Основният принцип е да говорим за това, което можем да правим, а не да посочваме недостатъците на друго училище.

- Колко възпитаници имате в момента? Какви специализирани паралелки предлагате?

- 999 деца. Имаме известно намаление, но то се дължи на демографските проблеми.

Аз смятам, че, като брънка в образователната система на община Добрич, от 1 до 7 клас нямаме конкуренция. В горната степен се опитваме да намерим мястото си с различните профили. Мисля, че и там намерихме достойно място с профила по български език, например. Там децата се изявяват като бъдещи журналисти, което ги привлича и е начин за задържането им в училище. А, ако съумеем това да направим, значи сме постигнали голям успех. Със сериозни постижения са и учениците от паралелките с английски профил. Първият випуск вече са 11-окласници.

- В какви области са изявени учениците в СОУ "П.Р.Славейков"?

- Няма област, в която нашите възпитаници да не са изявени. В последните години те имат големи успехи на националните олимпиади по техническо чертане, биология, химия и т.н. Аз смятам, че олимпиадите, за които аз знам още от моите ученически години, са най-силно доказал себе си конкурс и са най-добрият барометър. Тази година на регионалната олимпиада по математика нашите ученици от 6 класа заеха 1, 2 и 3 място. А нашите седмокласници бяха класирани от 1 до 8 място на олимпиадата по химия.

Учениците ни имат много международни изяви - на различни конкурси, свързани с писането на есета, с рисуване и т.н. Ние имаме мажоретен състав, което тази година зае второ място на националния конкурс в Добрич.

- Защо, според Вас, училищата трябва да се опитват да разнообразяват това, което предлагат на децата?

- Напоследък все по-често наблюдаваме липса на интерес у децата да присъстват в училище. За тях по-интересна стана улицата - там лошите неща се копират лесно. А всяко добро нещо изисква усилия и труд. Не може човек да задържи това младо и будно поколение само с белия тебешир и черната дъска.

- Как стоят нещата по отношение на компютърното обезпечаване в училището?

- Имаме два компютърни кабинета, като 14 компютъра се използват от децата. Но те са крайно недостатъчни за 1000 ученици. Още повече, че от 9 до 11 клас има задължителни часове в компютърните зали.

- Какви ремонти успяхте да направите през тази година?

- За жалост, общината още не е подала ръка на училището. Не знам коя политическа сила трябва да дойде на власт, за да помогне на онези училищни ръководства, които не подчертават политическите си пристрастия. Ремонтите в училище не са с благословията на кмета, областния управител или на някоя политическа сила, а само от полагаемия бюджет. Разбира се, активно участваха учителите и помощният персонал, както и родителите. През тази година сменихме алуминиевата дограма в 18 класни стаи на третия етаж. Това стана с изключителното съдействие на родител на едно от децата.

Също така, направихме класна стая за най-малките ученици - първокласниците, които са на целодневна организация на обучение. Тази стая ще бъде образец за останалите. Родителите също поеха инициативата и започнаха да слагат алуминиеви щори в класните стаи.

- Какво пожелавате на учениците и учителите по повод патронния празник?

- На всички пожелавам да са живи и здрави. На учениците - да продължават да ни радват с успехите си. А на колегите - да са търпеливи, колкото трябва.

 


Сходни връзки

* СЛАВЕЙКОВИ ДНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди