изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:28 EEST
Investor.bg: FT: Българското кисело мляко–културен експорт с 20 млн. японски купувачи    
НовиниПо света съществуват няколко бактерии за производство на йогурт, популярни колкото lactobacillus bulgaricus. Едноименната съставка обаче, носеща името на източноевропейската страна България, е основна за произвежданото в страната, единствено по рода си и богато на разнообразие кисело мляко,” се казва в статия на Керин Хоуп, публикувана в днешния брой на Financial Times, който акцентира върху България, с няколко специализирани обзорни статии.


Киселото мляко и супа с кисело мляко и краставици, носеща името таратор, са основни ястия в българската кухня. Киселото мляко се използва и вместо прясно, или сметана, за застройка на супи. Подходящо е също така за консумация със зеленчуци и варени яйца, допълва Хоуп.

„И все пак ролята на lactobacillus в живота на българите не се ограничава само в готвенето”, се казва още в статията на Керин Хоуп. Според него киселото мляко често се предлага разредено на бебета, а докторите препоръчват поглъщането на антибиотиците от малки деца да става с чаша айрян, за да се избегнат стомашните неразположения.

Българската компания Ел Би Булгарикум е патентовала и култивира повече от 700 вида бактерии, изолирани от различни краища на страната и разполага с повече от 100 рецепти за производството на кисело мляко. Дружеството произвежда сирене и кисело мляко в България под собствената си търговска марка. Компанията също така изнася продуктите си в дузина страни в Европа и Средния изток.

Под лиценз в 16 страни се предлага суха замразена съставка, стартираща процеса за производство на кисело мляко. Най-големият пазар на тази съставка за сега е Япония с повече от 20 млн. души потребители, или над три пъти повече от населението на България.

Официалните статистики показват, че консумацията на кисело мляко на глава от населението в България, която е била най-голяма в световен мащаб в предишни години, намалява двойно до 22 кг. годишно след падането на комунизма.

В последно време все повече международните търговки марки на плодово кисело мляко, направени с вносната бактерия lactobacillus acidophilus, навлизат на българския пазар. Според Лилия Герасимова, водеща българска авторка на книги за готвене, обаче “киселото мляко, направено с местната lactobacillus си остава No1 на пазара.”

“Статистиката не отчита факта, че много хора с ниски доходи започнаха сами да произвеждат кисело мляко. Според мен хората започват да консумират все повече и повече кисело мляко – най-често на закуска и вечер преди лягане,” казва Герасимова.

Млечната индустрия в България започна да се консолидира в последните години, като секторът се подготвя за присъединяването на страната към Европейския съюз и въвеждането на квотите за производство на мляко и млечни продукти. Но местните фабрики продължават да разчитат на множеството собственици на малки ферми за доставките си от мляко.

Стефан Димитров, изпълнителен директор на Маркели, млекопреработвателно предприятие от Казанлък, казва „Пасищата се възстановиха през тази година след достатъчно дъждове, така че фермерите имат възможност да осигурят добра храна за техните крави. Българската продукция на прясно и кисело мляко обаче все още е под капацитета на предприятията”.

Lactobacillus bulgaricus не е заплашена от изчезване. Бактерията е открита в началото на 20 век от българския учен Стамен Григоров по пасищата на Родопите, припомня Хоуп

http://investor.bg/

 


Сходни връзки

Investor.bg: FT: Българското кисело мляко–културен експорт с 20 млн. японски купувачи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди