изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:26 EEST
ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ДАДЕ ЛИНЕЙКА НА ШАБЛА    
Здраве

    Шабленци: "Бързата помощ, бе бавна за нас". В Дуранкулак: "Ако бяхме викали линейка от Мангалия, по-бързо щеше да пристигне, отколкото от Каварна"



Кметът на Община Шабла Елка Димова събра вчера обществеността в града, за да ги запознае със заповедта на министъра на здравеопазването Славчо Богоев. Тя прочете нареждането на министъра, в което се казва, че трябва да се пребазира един долекарски екип за спешна помощ в състав от петима медицински специалисти и петима шофьори от Филиала за спешна медицинска помощ - гр. Каварна, в Шабла в рамките на структурата на ЦСМП - гр. Добрич.

На свое заседание Общинският съвет на Шабла вчера реши да съдейства за реализирането на ЦСМП в Шабла и финансира още бройки. До общината има сграда, в която на първия етаж има кабинети на лични лекари. Те ще се изместят на втория етаж, а спешната медицинска помощ ще бъде на първия етаж. Ремонтът ще бъде за сметка на кметството.

"Всичко това правим, за да защитим интересите на жителите на нашата община. Ще направим всичко възможно, за да може от 1 декември да започне да функционира ЦСМП в Шабла", каза Елка Димова на срещата с шабленци. Тя добави още, че Общините Балчик, Генерал Тошево и другите от областта имат по 17 души лекарски екип, а само в ЦСМП – Каварна, работят 27 човека.

“Не сме посегнали към чужда пита, по-скоро посегнато е към нашата пита. Ние взимаме това, което се полага на Шабла от много години като община, защото тук живеят близо 6 200 души”, заяви още г-жа Димова.

В заседателната зала на кметството хората имаха възможност на запис да чуят изказването на кмета на Каварна Цонко Цонев, който е гостувал на местната кабелна телевизия. Шабленци дойдоха с плакати, които гласяха: "Бърза помощ и за шабленци", "И ние имаме право на живот", "Помогнете ни да се чувстваме хора". "Подкрепяме заповедта на министъра и не знаем защо в Каварна нагнетяват напрежението между двата съседни града. Винаги сме се разбирали добре, а за няколко часа така се изпокарахме, че не можем да се погледнем в очите", споделиха хората.

Пред медиите Светла и Милчо Милчеви разказаха как през август 2003 г. завели дъщеря си в ЦСМП в Каварна, където лекарите ги посрещнали сърдити и с думите: "Имате си лични лекари. Не могат ли да сложат обезболяваща инжекция, а идвате посред нощите". Момичето било със симптоми на апендикс. Майката разказва, как била отпратена и набедена за симулантка. През април т.г. дъщеря й получила същите симптоми. Посред нощ я закарали с личната си кола. "Трудно ги накарах да извикат хирург, а като дойде, хирургът каза, че апендиксът е можел да се спука", сподели Светла. "Викаме ги посред нощ, идват на другия ден. Бързата помощ става бавна за нас", казаха други.

Доктор Илко Нанев, който е общопрактикуващ лекар от 11 години, даде за пример как лекарите от Каварна, когато чуят, че трябва да ходят до Дуранкулак, първо изпъшкват, че трябва да бият път, а после питат за какво ги търсят болните.

Хора от Дуранкулак вчера заявиха, че по-бързо до тях може да стигне лекарски екип от румънския общински град Мангалия, който е на не повече от 20 км, отколкото от град Каварна, който е на 40 км.

"Трябва да има ЦСМП в Шабла. Така хората от Шабла и селата в общината ще бъдат облагодетелствани при лекуването им. В бързата помощ времето е най-важно, а понякога и решаващо", заявиха шабленци, които след срещата с Елка Димова направиха подписка в подкрепа на заповедта на министъра.

"Ще приемем лекарския екип от Каварна, макар че в нашата Община също имаме добри специалисти", добави г-жа Димова.

 


Сходни връзки

ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ДАДЕ ЛИНЕЙКА НА ШАБЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди