изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:16 EEST
Скандален арест на ген. Атанас Атанасов    
Ред и сигурност  За 72 часа се задържа само ако има опасност от укриване.


По силата на НПК прокуратурата може да постанови задържане до 72 часа преди съдът окончателно да се произнесе по мярката за неотклонение само в случаите, когато обвиняемият се е укривал или няма постоянен адрес. Очевидно поведението на генерал Атанас Атанасов не може да се свърже с тази хипотеза", се казва в изявление на партия ДСБ по повод задържането за 72 часа на бившия шеф на Национална служба "Сигурност”. Прецедентът с повдигане на това обвинение ще блокира дейността на службите срещу корупцията, която се основава преди всичко на оперативни данни, смятат от ДСБ.
Ген. Атанасов обжалва паричната гаранция и тя беше намалена на 9,5 хил. лв. При изтичането на 10-дневни срок за внасянето на гаранцията Атанасов заяви, че няма да я внесе, тъй като обжалва постановлението за размера на гаранцията пред Върховната касационна прокуратура и затова то още не е влязло в сила.

Това е третото дело срещу ген. Атанас Атанасов след това за украинския самолет с оръжие на летище Бургас и "Бръмбаргейт" (за подслушване на главния прокурор Никола Филчев).
Според запознати проблемът с припряността на прокуратурата и ареста на о.з. генерала, е, че на 18 ноември е делото "Бръмбаргейт" и е твърде вероятно Атанасов да не се яви на него поради ареста. Това би означавало смяна на практика на целия съдебен състав или нов старт на делото.

Вероятно това е и замисълът на Никола Филчев, който по "Бръмбаргейт" би се изложил при четенето на присъдите.
А и смяната на съдебния състав по това конфликтно дело ще се отложи заради заминаването на двама от съдебните заседатели в Диуания - при българската военна мисия там.
Арестът на Атанасов не е наказание, а “мярка за неотклонение”. Само разследващият орган може да реши каква да бъде мярката, това пък каза бившият вътрешен министър о.з. ген. Богомил Бонев, цитиран от Агенция "Фокус", който не пожела да коментира действията на прокурорите. Ген. Атанасов бе арестуван, тъй като не е внесъл паричната гаранция, която му е наложена от Военната прокуратура по образуваното срещу него трето дело във връзка с доклада за корупция във висшите ешелони на властта от 1999 г.

dir.bg

 


Сходни връзки

Скандален арест на ген. Атанас Атанасов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди