изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:44 EET
АФП: Румънският премиер призова българския си колега за освобождаване на задържания журналист    
Новини София/Букурещ. Румънският премиер Адриан Нъстасе е изпратил писмо до българския си колега Симеон Сакоскобургготски, в което е призовал за освобождаването на румънския журналист от PRO TV, задържан във вторник от българските власти по обвинение в “шпионаж”, предава АФП.

Както е съобщил говорителят на румънското правителство, в писмото Нъстасе е призовал българския премиер да се намеси за освобождаването на журналиста, както и властите да се отнасят към него подобаващо, имайки предвид статута му на журналист. В писмото Нъстасе е уверил, че задържаният Джордже Бухнич не е искал да навреди на националната сигурност на България с действията си, а е провеждал разследване на българо-румънската граница. Румънският премиер е настоял и за това, ако се води разследване, то журналистът да е свободен по време на неговото провеждане.
По-рано днес организацията “Репортери без граници” също настоя за освобождаването на задържания журналист. “Журналистът е жертва на един абсурден и остарял закон, който постановява сурови наказания, абсурдни по отношение на използването на скрита камера. Снимането със скрита камера е често срещана практика при разследващата журналистика”, се посочва в писмо на организацията, изпратено до главния прокурор Никола Филчев. От асоциацията за чужда преса в Румъния (FPAR) също са призовали Бухнич да бъде освободен. В съобщение на асоциацията се посочва, че в момента на задържането му, журналистът е изпълнявал служебните си задължения”.
Според PRO TV, журналистът е снимал със скрита камера нередности, извършвани във фришопа на българо-румънската граница.
Ако обвиненията срещу Бухнич бъдат доказани, съгласно българското законодателство той може да бъде осъден на три години затвор, отбелязва АФП.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

АФП: Румънският премиер призова българския си колега за освобождаване на задържания журналист | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди