изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:52 EET
Не посмяха да изгонят Кофи Анан от ООН    
Новини

Той призна, че военнослужещи от мироопазващите сили на ООН в Конго са извършвали сексуално насилие срещу населението.


В петък служителите на ООН приеха резолюция, в която се изразява остър протест срещу помилването на един от директорите, обвинен в сексуално насилие и тормоз на подчинените си. В същото време те напълно подкрепиха генералния си секретар: "Имаме пълно доверие в Анан и изцяло го подкрепяме. Той върши много трудна работа, при много трудни и ние вярваме, че дава всичко от себе си", заяви Розмари Уотърс, председател на профсьюза на служителите в ООН, които наброяват 5000 души. 
Ден преди това АФП съобщи, че профсъюзът възнамерявал да оттегли доверието си от Кофи Анан. Чашата на търпението преляла, когато отказал да уволни служител, обвинен в сексуално насилие и тормоз. Става дума за висшия служител Дилийп Неър, обвинен в сексуално насилие, тормоз на подчинените, нарушаване на правилата на Организацията за назначаване и промоция. Тази седмица говорителят на ООН обяви, че не са необходими по-нататъшни разследвания по случая, че Генералният секретар имал пълно доверие на Неър, а в същото време следователите не са разпитали самите служители, съобщи АФП.
Този случай е показателен за разпространената в ООН корупция, споделя служител, пожелал анонимност. Така например преките заместници на Анан служат под негово ръководство още от 1994 г., тоест от времето когато той беше шеф на мироопазващите мисии. Тогава ООН беше критикувана за провал в операцията да спре геноцида в Руанда, който завърши с 800 000 мъртви.
През последните няколко години името на Анан започна да се спряга в серия от скандали, свързани с провали на международни програми. Една от тях е програмата на ООН "Петрол срещу храни", която позволи на президента на Ирак Садам Хюсеин да присвои милиарди долари. Преди два дни американският Сенат се оплака, че Комисията на ООН, която се занимава с разследване на случаите за корупция, е отказала да му предостави каквито и да е документи, преди публикуване на доклада в началото на следващата година. 
В петък Генералният секретар на ООН Кофи Анан призна, че военнослужещи от мироопазващия контингент на световната организация в Конго са извършвали сексуални злоупотреби, докато са били на служба в страната, предадоха световните агенции. По думите на Анан проведеното разследване е потвърдило, че войници на ООН са извършили сериозни сексуални престъпления срещу бежанци в няколко бежански лагера в Конго. "Тези престъпления са срам за Организацията на обединените нации и аз съм абсолютно възмутен от тях", заяви Анан в Танзания, където присъства на срещата на лидерите на 11 страни от Източна и Централна Африка. Генералният секретар на световната организация заяви още, че от извършителите на злоупотребите ще бъде потърсена отговорност.


Кофи Анан е ганаец. Той е генерален секретар на ООн от 1 януари 1997 г. Вторият му мандат свършва на 31 декември 2006 г. Женен е за адвокатка от Швеция, има три деца

http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Не посмяха да изгонят Кофи Анан от ООН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди