изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:09 EET
Днес катедралният храм "Свети Александър Невски" отбеляза своята 80-годишнина    
Новини По повод празника тази сутрин патриарх Максим, митрополит Валентин и архиереи от Светия синод отслужиха Божествена Света литургия. На празника беше и премиерът Симеон Сакскобургготски.

Най-голямата източноправославна катедрала на Балканския полуостров, която събира около 5 000 души, е построена по идея на Петко Каравелов. Първият камък е положен на 19 февруари 1882 г., строежът завършва през 1912 г.

Храм-паметникът е издигнат в чест на падналите за освобождението на България от турско робство. Посветен е на руския национален герой и светец Александър Невски. Храмът е осветен с тържествен ритуал през 1924 г., а през 1951 г. е обявен за Патриаршеска катедрала. Патриархът на Руската православна църква Алексий Втори дари на патриарх Максим, при посещението му в Москва, част от чудотворните мощи на Св. Александър Невски. Днес те се съхраняват до олтара на катедралния храм. Днес и депутати, и миряни палеха свещ в чест на празника и се молеха.

Тържествената литургия, отслужена от партриарх Максим, чу и премиерът Сакскобургготски. През 1930 година в този храм са получили благословия за брак неговите родители - цар Борис и царица Йоана. В храм-паметника "Александър Невски" са ръкоположени двама български патриарси - патриарх Кирил и партриарх Максим. BTV

 


Сходни връзки

Днес катедралният храм "Свети Александър Невски" отбеляза своята 80-годишнина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди