изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:28 EET
ДОБРИЧЛИЯ СТАНА ГОТВАЧ НОМЕР 2 НА БЪЛГАРИЯ    
Новини

Сред класираните на призовите места - болшинството са възпитаници от школата на КК "Албена". Ивелин Иванов от Добрич стана втори в IV национален конкурс "Готвач на годината". Той  смята, че бизнесмените трябва да инвестират и в кадри, а не само в издигането на прекрасни хотели



Петзвездният хотел  "Адмирал" в Златни пясъци /бивш хотел "Родина"/, който този сезон бе отворен за туристи за първи път, бе домакин на четвъртия национален конкурс за готвач на годината на тема: “Нови тенденции в кулинарното изкуство”, организиран от Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Варненска асоциация на ресторантьори и хотелиери. В призовата тройка попаднаха двама добричлии. Втори стана 33-годишният Ивелин Иванов, който работи в 5-звездния хотелски комплекс  в Слънчев бряг  "Helena resort". Третото място зае друг наш съгражданин - Симеон Сименов от хотел "Калиопа" в Албена. В конкуренцията на 22-ма готвачи от цялата страна готвач номер едно за 2004 година стана Йонко Дяков от Търговище, който работи в Златни пясъци  - в 5-звездния хотел "Марина гранд бийч". Най-добрите бяха поканени да гостуват през януари в предаването на Ути Бъчваров по Канал 1, който бе водещ на конкурса. Призьорите получиха парични награди, както и безплатен абонамент за 2005 година на списанието за хотели и ресторанти "Horemag".

Екипът на НДТ се свърза с най-добре представилия се добричлия Ивелин Иванов. Майсторът започва своята кариера като готвач през 1993 година, когато постъпва на работа в хотел "Добротица" в Албена. След това работи в "Елица", "Добруджа" и в други ресторанти в курорта. Голям опит натрупва в китайския и индийския ресторанти. Бил е и готвач-преподавател в холандското училище в Албена. Две години и три месеца е работил в петзвездната верига "Интерконтитентал" в Германия. От март тази година Ивелин "готви" в хотелски комплекс № 1 за 2004 г. в страната - "Helena resort" в Слънчев бряг. Комплексът се състои от два петзвездни хотела - "Helena park" и "Helena sands". Там е главен готвач, заедно с Радко Лазаров от София. "Всяко ново нещо, което направя, става мое любимо ястие" - казва Иванов. За националния конкурс той научава миналата година, но бил изпуснал сроковете и не е могъл да участва. Тази година успява да се запише навреме и на 18 ноември е един от 22-мата от цялата страна. Предварително кандидатите за "Готвач на годината" дали своите рецепти, които по-късно  превърнали в реалност на конкурса. "По първата задача имахме един час на разположение, а по втората - час и половина. В първия кръг трябваше да направим основно ястие, а във втория - студено предястие от сьомга. Започнах с "Дует от свинско и телешко месо", а след това направих суши, роза, терине и сьомга в бутертесто. От първото направихме по четири порции, а от предястието - презентация върху огледало или на порция - една за дегустация на журито, а останалите - като презентация пред зрителите, сподели Ивелин Иванов. Председател на журито е била Светлана Кръстева - главен кулинар на "Албена" АД. Участниците в конкурса били оценявани по четири показатели - 1. Визия, презентация, цветово съчетание, 2. Атрактивност, оригиналност, сръчност, 3. Балансиране и хармоничност на компонентите и 4. Вкус, аромат, консистенция. Максималният брой точки, които са можели да получат бил 200. Иво е доволен от участието си и вече мисли за следващата година, когато за съперници ще има и готвачи от чужбина.

Според него готварството е изкуство и е достатъчно обширно и рядко готвач може да каже, че една рецепта е изцяло негова. Според Иво всеки влага по нещо от себе си, за да я подобри или промени, така че да се види личният му почерк . "Смятам още, че колкото повече учители-кулинари е имал всеки, който е преминал през кухните, толкова по-добре, защото от всекиго може да се научи по нещо" - добавя Ивелин Иванов. Той със задоволство споделя, че тази година е започнал да прави италиански сладолед и според него, който не е опитал от този сладолед, не е разбрал истинския вкус на студения десерт.  Ивелин твърди още, че в  България има недостиг на готвачи. Той смята, че бизнесмените - освен, че трябва да инвестират в издигането на модерни хотели, трябва да влагат и в кадри. Сега готвач №2 на България е доволен, че е в отпуск, за да отдели време и за най-скъпото си нещо - семейството. "Благодарен съм за търпението на моето семейство, тъй като работата изисква повече да бъда на работното си място, отколкото при тях" - казва Иво.           

Съорганизатори на IV национален конкурс "Готвач на годината" бяха още: Агенция по туризъм, Варненска туристическа камара, "Турекспо-Варна" АД, Съюз на собствениците за развитие на КК "Зл. пясъци", Колеж по туризъм - Варна и хотел "Адмирал".

 


Сходни връзки

ДОБРИЧЛИЯ СТАНА ГОТВАЧ НОМЕР 2 НА БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди