изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:08 EEST
"ДОБРИЧ НЕТ" - ДОКАЗАНО ИМЕ НА ПАЗАРА НА ИНФОРМАТИКАТА    
Общество

  25 ноември - Международен ден на информацията. "Добрич нет" съществува от 2000 г. За тези четири години вече три пъти променя мрежата си

Развитието на глобалната мрежа, позната на всички ни с трите дабъл ю-та в световен мащаб, стартира през 1992 г., а в Добрич - през 1993 г., разказа Маргарита Станева - изпълнителен директор на "Добрич нет" ООД.



 "Първите интернет доставки в града са осъществени от "ЕОС" още тогава през Варна, като се е набирал телефон и т.н. 
"Добрич нет" е факт от март 2000 г., като основният ни предмет на дейност е доставка на интернет. Естествено, предлагаме и други дейности. Досега 3 пъти сме променяли мрежата си, като винаги се стараем да предлагаме все по-добро и по-добро. Стартирахме с коаксиален кабел, а сега вече гледаме към оптиката" - добавя в разказа си още Станева.
Работата в офиса на фирмата винаги е напрегната. Хора влизат, за да плащат, други пък звънят по телефоните за помощ. На помощ за нашия разговор идва и управителят на фирмата Валери Станев. Той добавя, че "Добрич нет" предлага още IP телефония. За непросветени като мен пояснява: "Това е провеждане на разговори чрез интеренет мрежата, по която се стига до който и да е номер в света. Разговорът се провежда от нормален телефон, като сигналите се компресират, качеството е прилично. За добро качество, цените са много високи".
Питам добричлията създава ли проблеми и от какъв характер. Мнението на специалистите е, че българинът като цяло, не само добричлията, не е достатъчно компетентен, за да се справя с всичките си проблеми, повечето от които са софтуерни. Тийнейджърите бързо се учат. Може да създадат един - два пъти проблем, но като им се покаже, бързо се оправят, докато средната възраст се оправя по-трудно" - казва В. Станев.
На нашия пазар винаги са се конкурирали от 3 до 7 фирми. В момента пак около 7 са тези, които предлагат доставка на интернет.
"Добрич нет" предлага още и WEB дизайн, но малко са тези, които търсят тази услуга. "Бизнесът ни е беден. Много малко са фирмите със сайтове. Не им се дават пари за това, пък и гледат да е евтино. А един WEB дизайн, за да свърши работа на много хора, струва много. Изисква своята поддръжка постоянно, трябва да има човек, който само с това да се занимава. Смятам обаче, че интересът към тази услуга ще се повиши и трябва да се повиши. Просто ние изоставаме. Някъде бях чел една статистика, че в страните от Централна и Източна Европа 28-32 % от населението ползват интернет, а в България процентът е между 15-20 %, а Добрич спрямо България е по-назад и от показателите за страната" - казва още В. Станев.
Фирмата предоставя безплатен лимитиран интернет на 20-ина училища в града, сред клиентите с най-голям трафик са Община град Добрич, Добруджанският земеделски институт, интернет зали. "Добрич нет" доставя  интернет и на фирми в Генерал Тошево и Тервел. "В последно време имаме много запитвания от кв. "Рилци", селата Крушари, Победа, Бранище, Стефаново, Дъбрава, Спасово, Градини и други от частни лица. Чужденци, закупили имоти в селата, идват в офиса и питат" - казва още В. Станев.
Не липсват и куриози в ежедневието - например, клиент е дошъл в офиса с компютъра си, за да му включат интернет, друг пък не видял, че е изваден кабелът на монитора и заявил, че няма сигнал и интернетът не работи. Но това са "бели кахъри" в сравнение с гръмотевичната буря в края на август, за която възрастни добричлии казваха, че не помнят такова нещо. "Тогава 75-80 % от абонатите ни имаха проблем. Работихме много. След това, като направихме анализ на ситуацията, се оказа, че 90 % от тези проблеми всъщност са възникнали не от гръмотевиците и светкавиците, а от множеството токови удари" - добавя В. Станев.
Имат и други "ядове" - кражба на трафик, опити да се задръсти мрежата. "Ние с колегите от другите две големи фирми "Бергон" и "Линк БГ" си ги знаем - те са 4-5 души и си обменяме информация, като сме категорични, че на никой от нас не му трябват такива хора в мрежата" - добавя още управителят на фирмата.
В момента в "Добрич нет" работят 11 души, а в началото са тръгнали четирима. Непрекъснато се работи по подобряването на предлаганите услуги, а до Нова година колективът ще бъде увеличен с още един човек, добавят от фирмата.
 


Сходни връзки

"ДОБРИЧ НЕТ" - ДОКАЗАНО ИМЕ НА ПАЗАРА НА ИНФОРМАТИКАТА | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди