изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:48 EET
КУЛИНАРНО ПЪТЕШЕСТВИЕ В ЛЕТЕН ТЕАТЪР - ДОБРИЧ НИ СБЛИЖАВА В ЕВРОПА ПРЕДИ НОВА ГОДИНА    
Общество

Македонска баница, норвежки печен бут и холандски бухтички скъсяват декемврийската нощ



Румен ТОДОРОВ

Тържественото запалване на елхата в градината на Летния театър в Добрич ще бъде на 1 декември в 18:30 часа. Международният колеж продължава традицията тази година заедно с Младежкия дом и Центъра за работа с деца. Всеки може да присъства на откриването на месеца с най-дългите нощи и най-многото празници.

Половин час по-късно в снек бар “Летен театър” започва и веселбата за успелите да закупят куверти срещу 9.80 лв. Студенти от България и чужбина ще представят празници и кулинарни традиции по света и у нас. Те ще помагат да скъсим най-дългите нощи.

От България стартираме с печени чушки, пълнени с бобена салата. Кулинарите минават през Македония за Комат. Така се казва местната баница с праз. Прескачаме до Русия за “Сальодка под шубой”. Това си е салата от варени зеленчуци, сальодка и майонеза. От Украйна ще опитаме Холодец - варен петел в желатин. Оттам са ни приготвили и “Кутя” - варено жито с мед, орехи и стафиди. В Беларус ще ни изненадат с “Дзяруни” – картофени кюфтета със сметана.

Дълго ядене и спомени ни чакат в Норвегия. Часове наред там приготвят “Юлери бе”. Това е печен свински бут, гарниран със задушено кисело зеле и картофи. Накрая се установяваме при партньори и приятели от Холандия на Международния колеж. “Оли болен” са коледните бухтички със стафиди, приготвяни там по декемврийските празници.

С това българо-интернационално кулинарно пътешествие в Летния театър Международният колеж в Добрич поставя начало на дългите празнични декемврийски вечери. Тяхното вкусно скъсяване ни сближава в Европа преди Коледа и Нова година.

 


Сходни връзки

КУЛИНАРНО ПЪТЕШЕСТВИЕ В ЛЕТЕН ТЕАТЪР - ДОБРИЧ НИ СБЛИЖАВА В ЕВРОПА ПРЕДИ НОВА ГОДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди