изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:32 EEST
РАСТЕ БРОЯТ НА УЧЕНИЦИТЕ, КОИТО РАБОТЯТ ПРЕЗ ЛЯТОТО    
Общество

През деветте месеца на годината ДОИТ е издала почти 600 разрешения на работодатели за наемане на работа на непълнолетни



 

Тенденция към увеличаване на исканията от страна на работодатели да наемат на работа непълнолетни лица, предимно през лятото, отчитат от дирекция "Областна инспекция по труда" /ДОИТ/, съобщи директорът й Младен Мартинов. През деветте месеца на настоящата година дирекцията е издала почти 600 разрешения, за същия период на 2001 г. са били 459, за 2003 - 498. Наемането на ученици на работа е най-интензивно през летните месеци - през юни, юли и август. Непълнолетните са най-предпочитани в хотели, ресторанти и в търговията и по-малко в шивашки фирми.

За деветте месеца на годината инспекторите на ДОИТ са констатирали само три случаи на наети на работа деца без издадени разрешителни. Имало обаче други нарушения, свързани най-често с работното време. Непълнолетните могат да работят по седем часа на ден, най-много до 35 часа седмично, до 20 часа вечерта, обясни М. Мартинов. В много случаи наетите на работа деца работели на смени, които не се припокривали с тези изисквания, установено било и че непълнолетни полагат нощен труд. При извършените проверки от ДОИТ не било констатирано наемането на ученици без трудови договори.

 


Сходни връзки

РАСТЕ БРОЯТ НА УЧЕНИЦИТЕ, КОИТО РАБОТЯТ ПРЕЗ ЛЯТОТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди