изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-12-03 @ 08:14 EET
БЕЗРАБОТИЦАТА СКАЧА ЗАРАДИ КРАЯ НА СЕЗОННИТЕ ДЕЙНОСТИ    
ОбществоПрез октомври безработните обаче са били с 15 процента по-малко в сравнение със същия месец на м.г.

Увеличение на регистрираните безработни в общините Добрич, Добричка и Крушари с 4 процента през месец октомври регистрират от дирекция "Бюро по труда". Причината за нарастване броя на хората без работа е финализиране на голяма част от сезонните дейности в областта на туризма, селското стопанство и лятната търговия. Специалисти от дирекцията коментират, че през есенно-зимния период на годината натискът върху пазара на труда се увеличава и поради това усилията им са насочени към ефективно прилагане и реализиране на програми и мерки, с които се разкриват допълнителни работни места във фирмите извън сезонните дейности. Сравнението с октомври м.г. обаче показва, че през предходния месец безработните са били с 15 процента по-малко - или с 1390 души. Това, според специалистите от ДБТ, потвърждава тенденцията на снижение на стойностите на безработицата през 2004 г. спрямо 2003 г.

Новорегистрираните безработни в ДБТ през октомври са предимно лица, освободени от сезонните дейности и от фирми, работещи в сферата на металургичното производство и хранително-вкусовата промишленост - хлебопроизводство, производство на безалкохолни напитки и бира. От всички безработни, жените са 4 298 и са повече от половината - 55 процента. Младежите до 29 години са 2 388 и поддържат трайно една трета /31 процента/ от безработните. Лицата с висше образование са 601 - 8 процента. Всеки шести безработен е квалифициран работник или специалист, две трети от лицата са с основно и по-ниско образование.

323 безработни са започнали работа през октомври. От тях 177 са жени, 92 - младежи, а 80 са специалисти с висше образование.

За периода януари-октомври на 2004 г. на работа са устроени 6 590 лица, от тях 83 процента - с активното съдействие на ДБТ. По програми и мерки за заетост са работили 1 985 лица, от тях 1 538 - по националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост", 68 - по "Красива България". На преференциални места, субсидирани от държавния бюджет, в края на октомври са работили 304 лица.

 


Сходни връзки

БЕЗРАБОТИЦАТА СКАЧА ЗАРАДИ КРАЯ НА СЕЗОННИТЕ ДЕЙНОСТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди