изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 02:36 EEST
ИЗГОТВЯТ ОЗДРАВИТЕЛНА ПРОГРАМА ЗА ТУЗЛАТА    
Новини

Това съобщи по време на парламентарен контрол в петък министърът на здравеопазването Славчо Богоев в отговор на актуален въпрос на народния представител проф. Димитър Камбуров



Министерството на здравеопазването е възложило изготвянето на оздравителна програма за "Специализирана болница за рехабилитация - Тузлата" ЕООД. Това съобщи министърът на здравеопазването Славчо Богоев в отговор на актуален въпрос от народния представител проф. Димитър Камбуров относно състоянието и бъдещето на здравното заведение по време на парламентарния контрол в петък. Основните моменти в оздравителната програма ще са свързани с оптимизиране на персонала, съответствие на инфраструктурните разходи с дейноста, предложение за нова организационно-управленска структура, става ясно от сайта на МЗ.

В момента болницата разполага със 100 легла и се финансира от държавния бюджет и от собствени приходи, пише още в сайта. Анализът за финансирането й през настоящата година сочел, че към 30 септември получената субсидия за текущи разходи е в размер на 204 819 лева, при 63 400 за същия период на м.г. През юли в Тузлата е била извършена проверка, включваща медицинската дейност и финансовата отчетност, при нея били констатирани редица недостатъци в управлението и организацията на дейността. Например, около половината от болните били възрастни, при положение, че лечебното заведение е само за деца. Използваемостта на леглата била 30-40 процента, преминалите болни за петте месеца на годината намалели с около 40 процента в сравнение със същия период на м.г. Кадровата обезпеченост обаче била на ниво 2002 г. - 53 души с преобладаващо немедицински персонал, което водело до необосновано големи разходи за заплати и осигуровки. Като друг проблем министър Богоев е посочил липсата на кандидати да ръководят болницата. Конкурс бил обявяван неколкократно и прекратяван поради липса на кандидати. През октомври била проведена среща с настоящия управител - млад човек, спечелил конкурса през януари, и след анализ на проблемите му е възложено изготвяне на оздравителна програма.

Възникването и дейността на специализираната болница са свързани непосредствено с ползването на лечебните свойства на минералните води, лечебната кал от местността "Тузлата" и част от крайбрежната плажна ивица, пише в сайта на МЗ. Базата е построена през 1957 г. и се е ползвала за лечение на възрастни пациенти. От 1967 г. тя се профилира като детски санаториум за лечение и рехабилитация на деца със заболявания на опорно-двигателния апарат и нервната система. През 1973 г. се изгражда и училище, което действа и в момента.

НДТ

 


Сходни връзки

ИЗГОТВЯТ ОЗДРАВИТЕЛНА ПРОГРАМА ЗА ТУЗЛАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди