изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:39 EEST
Президентът Георги Първанов предупреди, че може да наложи вето върху Бюджет 2005    
Новини  Държавният глава предупреди, че може да наложи вето върху бюджета за следващата година, ако в него не бъдат отстранени някои антисоциални елементи.

Държавният глава предупреди, че може да наложи вето върху бюджета за следващата година, ако в него не бъдат отстранени някои антисоциални елементи. Георги Първанов каза това в предаването "Неделя 150" на Българското национално радио.

Основната оценка, която президентът даде за Бюджет 2005 е "бюджет на фискалния комфорт" и още бюджет, който съдържа "антисоциални елементи".

Според президента, такъв бюджет дава стабилност в година на избори, но лишава от средства основни социални групи и сектори.

Според Първанов, са недостатъчни средствата за образованието, здравеопазването, за отбраната и сигурността.

И още, президентът възрази срещу конкретни текстове от преходните и заключителни разпоредби на бюджета, с които месечните добавки за социална интеграция на хората с увреждания са сериозно намалени.

Хората с увреждания заплашват с протести, ако бъде приет и на второ четене новият държавен бюджет.

Те са недоволни, от размера на помощите за инвалидност и от критериите за това кой може да получава тези помощи.
С новия бюджет се ограничава кръгът на онези, които имат право на парична помощ за социална инеграция - тя вече ще се дава в зависмост от доходите на нуждаещите се, а не спрямо специфичните им нужди.

"Доходният критерий не може да съществува въобще във философията на тези плащания, философията по света навсякъде е една - вид и степен на увреждане", коментира Искра Влахова, майка на дете с увреждане.

"Ако интеграционната добавка се свърже с подоходен критерий за нас това е проблем, защото смятаме че в един или друг аспект може да бъде решено тя да бъде намалена и да се сложи много нисък праг", заяви Диана Инджова председател на Център за психологически изследвания.

Сред примерите, които посочват засегнатите е предвидената помощ за улесняване на придвижването на хората в инвалидни колички.

"Помощ за закупуване на превозно средства има право да получи човек с увреждане, който хем трябва да е работещ, хем доходът му да не е повече от 80 лева", коментира д-р Даниела Данчева - колсултант по рехабилитация и технически помощни средства за хора с увреждания.

Според социалното министерство, обаче, ако има такъв критерий, той ще е съобразен с нуждите на инвалидите.

"Ако се приеме този доходен критерий той ще бъде достатъчно висок, така че по-голямата част от хората с увреждания да получават тази интеграционна добавка", поясни
Иванка Христова - зам.-министър на труда и социалната политика.

Не среща одобрение и промяната на добавката за отглеждане на дете с увреждания, която с новите промени става 60 лева, вместо предвидените преди два месеца 105.

"105 лева е повече от ясно че не са достачъчни да се отжлежда дете с увреждане, което е с огроми нужди, като прибавим и това че майката не работи, за да го отглежда. В момента идеята е тези пари да бъдат 60 лева, категорично се противопоставяме на това", заяви Искра Влахова -- майка на дете с увреждане.

От неправителствените организации подготвят протести, ако проектозаконът не претърпи корекции до влизането му на второ четене в Парламента.

Във връзка с днешното изявление на президента за проектобюджета, от финансовото министерство припомниха изнесените от министър Милен Велчев данни, според които средствата предвидени в Бюджет 2005 за защита, рехабилитация и социална интеграция на инвалидите са почти три пъти повече, отколкото през тази година и 23 пъти повече от 2000-та и 2001-ва година.

Тези данни бяха изнесени в четвъртък, когато Народното събрание прие по принцип проектобюджета за 2005-та.

Преди второто му гласуване парламентарните комисии ще обсъдят предложенията за промени в Бюджет 2005.
 


Сходни връзки

Президентът Георги Първанов предупреди, че може да наложи вето върху Бюджет 2005 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди