изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:49 EET
ПОЛСКИЯТ БИЗНЕС СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР    
Новини

Селскостопански фирми от Полша са изявили желание да се представят в изложенията на "Добрички панаир"



Търговско-промишлената палата в Добрич бе домакин на бизнессреща, в която участваха първият секретар по търговските въпроси на посолството на Полша у нас Карл Беджицки и генералният консул на Полша във Варна Вйеслав Новицки. Темата на срещата бе "Възможности за сътрудничество и търговия между Полша и България". Г-н Беджицки със задоволство сподели, че ежегодно стокообменът между двете страни нараства с бързи темпове. През 2003 г. стойността на взаимния стокооборот между Полша и България достига до 212 милиона долара, с 46.48 % повече спрямо 2002 г. От Полша за страната ни са изнесени стоки за 123 милиона долара, а от България за Полша - 89 милиона долара. Основните стоки, които се внасят от Полша са кабели, проводници, мебели, хартия, картон, месо, домакински уреди, водка и други стоки. От България се изнасят хранителни стоки, части за машини, продукти от неблагороден метал, лекарства и др. Тази година също има увеличение на търговията между двете страни. За първите осем месеца тя е 40 % в повече в сравнение със същия период на миналата година. Стокооборота между двете страни за 2004 година е 182 милиона долара. Основната бариера пред фирмите от двете държави е разстоянието, каза г-н Беджицки. "Готови сме да организираме бизнес срещи между фирми от двете страни, както и да провеждаме семинари. Чрез нашата интернет-страница имаме възможност да предоставяме информация за полски и български фирми. Смятам, че търговията между фирмите от двете държави ще продължи успешно, тъй като предприятията стават големи и търсят външни пазари. Полските фирми се интересуват от българския пазар, тъй като полската стока успява да се продаде заради доброто качество и ниската цена. Полски фирми, които произвеждат селскостопанска техника имат интерес да участват в пролетния панаир в Добрич и да направят изложба на своята стока", допълни г-н Беджицки. Той каза още, че в Гданск е основана Полско-българска търговска промишлена палата. Предвижда се такава в скоро време да бъде учредена и във Варна. "Полша е стар партньор на България. През последните години освен полски стоки, виждаме и полски туристи. Добрич има добри връзки с полски градове, но засега сътрудничеството е на културно ниво", заяви представителят на община Добрич на срещата Даниела Милкова.

Близо 62 000 поляци са почивали през миналата година по българското Черноморие, съобщи на пресконференция в Добрич генералният консул на Полша във Варна Вйеслав Новицки. "Вече сме в десетката на България по пристигащи туристи. С всяка изминала година поляците предпочитат да отмарят в България. През 70 и 80-те години в страната Ви почиваха половин милион поляци. През 2000 година имаше рязък спад на туристите от Полша - 18 000 души, но през миналата година поляците показаха, че предпочитат България пред Испания и Гърция", каза г-н Новицки. Той очаква през следваща година броят на неговите сънародници, почиващи в страната ни да се увеличи, след като българските туроператори са се представили на туристическата борса във Варшава. По данни на НСИ през първите девет месеца на 2004 година България са посетили 212, 6 хиляди поляци, в това число 97,3 хиляди с туристическа цел.

НДТ

 


Сходни връзки

ПОЛСКИЯТ БИЗНЕС СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди