изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 07:00 EEST
Газовата кралица на Юшченко стана украинската Жана д'Арк    
Новини   Години наред тя беше известна като "газовата кралица". Днес протестиращите по улиците на Киев предпочитат да я наричат "украинската Жана д'Арк".


С възпламеняващите си речи, стройна фигура,променена в традиционен украински стил прическа и необичайна за политик и мултимилионер красота Юлия Тимошенко е истинската душа на протестите на опозицията в Украйна. При евентуална победа на кандидат-президента Юшченко тя вероятно ще бъде номинирана за премиер.
Докато лидерът Виктор Юшченко търси компромисни формули и диалог с опонента си, г-ца Тимошенко, която навърши 44 миналата събота, предпочита да мобилизира привържениците си "за преки действия" - блокиране на държавни сгради, булеварди, летища и гари. Това често се оказва решаващ фактор в сегашния период на сложни преговори ."Тя е питбулът на Юшченко и играе лошото ченге, докато той се прави на доброто. На нейния фон той изглежда спокоен и диалогичен, какъвто изобщо не е", коментират в Киев.
Почти всички сегашни политици в Украйна са бивши съветски бюрократи от Източна Украйна, населена предимно с етнически руснаци. Юлия е драстично изключение. Едва завършила университета, тя влиза във филмовата индустрия. Възползва се от Горбачовите перестроечни реформи в исономиката и започва частен бизнес със свекъра си. Бързо натрупва огромни (според слуховете) богатства и веднага влиза в политиката. Само за една година се издига от редови депутат до вицепремиер в правителството на Юшченко. Нейните опити (които според опонентите й съвсем не са били безкористни) да се намеси решително в традиционно управлявания от мафията енергиен сектор на страната бързо развалят отношенията й с президента Кучма и стават една от главните причини за уволняването на цялото правителство на Юшченко през 2001 г. След това прокуратурата започва разследване срещу нея по обвинения за контрабанда на горива и дори я арестува за цял месец. Според самата Тимошенко проблемите й с прокуратурата изцяло се дължат на политическите й врагове. През 2004г., обаче, следствие срещу нея започва и руската Главна прокуратура, която дори обявява, че ше я издирва чрез Интерпол. Следствието е за незаконни сделки с природен газ на стойност 2 млрд. 860 млн. долара. Неотдавна следователи съобщиха, че започват още едно разследване - за подкуп от десетки милиони долари, дадени от Тимошенко на бившия министър-председател на Украйна Павло Лазаренко (излежаващ в момента дългогодишна присъда в САЩ за отклоняване и присвояване на милиони от международни фондове за подпомагане на Украйна). dir.bg
 


Сходни връзки

Газовата кралица на Юшченко стана украинската Жана д'Арк | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди