изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:15 EET
ПЕТЯ БЕШЕ КРАСИВА КАТО КАПКА    
Общество

  Най-вероятно, Петя Димова, която във вторник сутринта загина, падайки от шестия етаж на блока, където живее, се е самоубила. Това съобщиха неофициално източници на НДТ. Разкъсан бял дроб, гръдна и гръбначно-мозъчни травми са причинили смъртта на Петя, научи още НДТ. След около две седмици момичето е трябвало да навърши 18 години. "Петя беше красива като капка" - споделиха нейни познати.   



Компетентните органи трябва да дадат отговор действително ли Петя е оставила предсмъртни писма и в тях момичето пише ли, че е взело пари назаем, за да си купи дрехи.

Погребението на Петя Димова се състоя вчера. НДТ припомня, че момичето бе много добра ученичка последна година в Природо-математическата гимназия "Иван Вазов" в Добрич. Имала намерение да кандидатства "Медицина".

Трагедията, която сполетя Добрич със смъртта на Петя, е поредното самоубийство на млад човек в Добричка област през последните години. Това не са само лични трагедии. Ние трябва да си отговорим на въпроса самоубийствата на млади хора не са ли вече тежко обществено заболяване. В НДТ смятаме, че отдавна е назрял моментът да се поведе обществена дискусия за причините, довеждащи младите хора да посегнат на живота си. Няма по-голяма трагедия от тази да погребваме децата си, а с тях и надеждите си, бъдещото си.

"Нова добруджанска трибуна" откри анкета в електронното си издание http://ndtnews.hopto.org за причините, които довеждат учениците да посегнат на живота си. Ние смятаме, че този обществен проблем трябва да влезе като единствена и изключително сериозна точка в дневния ред на общинските съвети в областта поне през следващите две години. Убедени сме, че обществото ни не ще оцени като вмешателство идеята на НДТ в работата на общинските ни съветници.

ЗАТОВА "НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА" ПРИПОМНЯ:

59 добруджанци са сложили край на живота си през м.г., съобщи за НДТ управителят на Областния диспансер за психично здраве "Д-р Петър Станчев" в Добрич д-р Евгений Георгиев. Броят на самоубийствата през последните три години е почти еднакъв, пикът е бил през 1997 г., когато са били 73. Черната статистика сочи, че около 33 процента - една трета, от тях са на млади хора - до 19-годишна възраст. Според д-р Евгений Георгиев, през 2001 и 2002 г. България е била на второ място по самоубийства в света на деца под 14-годишна възраст. През м.г. Добрич също се вписа в тази статистика - край на живота си сложи 14-годишно момиче. През 2003 г. през детско отделение на добричката болница са преминали 69 деца с отравяния, четири от тях са починали. При децата като най-честа причина - в около 20 процента от случаите, се посочва конфликт с родителите, конфликти между съпрузите, раздяла с близък човек. Няма деца, посегнали на живота си заради скарвания с учители или заради лош успех. В световен мащаб се смята, че на едно самоубийство се падат десет опита. Имало и по-леки случаи на опити за слагане на край на живота, при които близките въобще не се обръщали към здравно заведение.

18-ГОДИШНАТА ПЕТЯ ОТ ДОБРИЧ ЗАГИНА СЛЕД КАТО ПАДНА ОТ 6-И ЕТАЖ
   
 Dated:  2004-11-30 @ 20:40 EET
 Viewed:  189 times Редактирай 
 
  Единствено аутопсията ще покаже дали се касае за самоубийство или момичето е паднало случайно. Догодина Петя щяла да бъде абитуриентка, възнамерявала да кандидатства медицина


18-годишната Петя Димова от Добрич загина тази сутрин, след като падна от прозореца на апартамента, в който живее заедно с родителите си. Жилището се намира на шестия етаж във вход А на блок по бул. "Трети март" 43. Съседи разказаха за НДТ, че чули как малко след 9 часа сутринта тялото на момичето се строполило пред блока. Хората, които в този момент били наоколо, започнали да крещят, извикали полицията.

Семейството на Петя живеело в блока от 4-5 години, разказаха съседи, затова и почти не се познавали с тях. Момичето имало по-голяма сестра, студентка във Велико Търново. Предния ден Петя отишла да си купи бисквити от магазина, намиращ се в непосредствена близост до блока. Съседите недоумяваха как може да се е стигнало да трагедията. Те обсъждаха версията за самоубийство, но коментираха, че семейството било напълно нормално, не са чували за скандали или някакви конфликти.

12-окласничката в Природо-математическата гимназия "Иван Вазов" в Добрич Петя Димова учела в паралелка по информатика и математика, научи още НДТ. Учители на момичето споделиха, че успехът на Петя се движел около "Много добър". Тийнейджърката била силна в биологията и химията и дори имала намерение да кандидатства медицина. Догодина Петя трябвало да бъде абитуриентка. Момичето било изключително красиво - високо, слабо, с дълга коса. Ходиле на курсове за манекени и участвало в конкурси.

"Не мога да повярвам, че съзнателно може да го направи! Да не би да е паднала!?" - сподели потресена учителка на Петя.

В ранния следобед вчера съучениците на Петя все още не знаеха за случилата се трагедия. Те нямаха представа защо момичето не е на училище. "Чудя се дали да им казвам сега на децата. Те много ще се разстроят" - каза още преподавателката, която бе в шок от трагичната новина.

"Не излязох навън. Не бих могла да понеса да гледам подобно нещо" - сподели съседка.

Петя е починала на място. Единствено резултатите от аутопсията ще покажат дали се касае за самоубийство, или момичето е паднало случайно.

 

 


Сходни връзки

ПЕТЯ БЕШЕ КРАСИВА КАТО КАПКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди