изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:24 EEST
Г. ГОСПОДИНОВ: ДЕЛЕГАЦИЯ НА ВИСОКО НИВО ДА СЕ ЗАНИМАВА С КУЛТУРАТА    
ОбществоНа извънредна тематична сесия вчера общинските съветници от Добрич насочиха вниманието си към проблемите на културата и образованието. След предварително записване се изказаха двама граждани - Георги Господинов и Галя Петрова

Преди да разгледат културните и образователните проблеми на Добрич общинските съветници приеха други две предложения. С 29 "за", 4 "против" и 2 "въздържал се" бе одобрено създаването на общинско бюджетно предприятие "Устойчиви дейности и проекти". То ще има за задача по-добрата координация и ръководство на проектите и по-добрия контрол на заетите в тях, обясни зам.-кметът Иван Колев. Съветниците приеха и предложението на Веселин Бончев за учредяване на ученическа стипендия на името на Йордан Парушев. Тази година се навършват 75 години от рождението му и 5 години от смъртта му. Й. Парушев е един от инициаторите в Добрич да бъде създадено чуждоезиково училище. През 1973 г. той става директор на Езиковата гимназия в града и до 1990 г. непрекъснато допринася за развитието на учебното заведение. Учредената стипендия ще се връчва на един ученик от последния клас на гимназията.
След приемането на посочените две точки общинските съветници се заеха да нищят проблемите на културата и образованието. Двама граждани бяха подали предварително молби за изказвания - Георги Господинов и Галя Петрова.
"Всички сме наясно, че проблеми има и ситуацията не е особено розова" - подчерта зам.-кметът Ваня Балчева, като първо обект на обсъждане бе културата. По тази тема са постъпили допълнителни предложения от различни институции. От Сдружението на писателите, например, предлагат да се има предвид организирането на литературни празници "Литературна Добруджа", съвместно с другите общини от областта. След като му бе дадена думата, Георги Господинов също направи няколко предложения. Едното от тях е да бъде съставена делегация на високо ниво, която да включва депутати, областния управител и кмета на Добрич и която да се срещне с министъра на културата Божидар Абрашев и да бъде уреден въпросът със сградата на драматичния ни театър. След това делегацията трябвало да има среща с ръководителите на Варненската опера и Варненския симфоничен оркестър и да бъдат уговорени техни гостувания в Добрич. До уреждането на тези проблеми пък Общинският съвет трябвало да осигури отопление на огледалната зала за зимата, за да могат местните състави да изнасят концерти. "В същото време 4 дискотеки са отворени на разстояние 50 метра оттам" - с нескрито възмущение заяви Г. Господинов. Според него, наложително е създаването на специална комисия, която да контролира изявите на съставите. Освен това, следвало да се организира среща между директорите на училища /присъствието им да бъде задължително/, за да набележат мерки за естетическото възпитание на децата.
Мнението си изказа и председателят на комисията по култура  Камелия Койчева. Тя заяви, че трябва да се постави въпросът за статута на двата театри в Добрич. Парадоксът бил, че Силистренският драматичен театър е със 70 щатни бройки, а добричкият е със статут "6 +". След нея думата взе общинският съветник Владимир Банов: "Не разбрах какво предложи Камелия Койчева. Предизборни речи ли ще държим или ще говорим по темата?". Така се наложи К. Койчева да повтори предложенията си.
В крайна сметка общинските съветници приеха решенията, посочени в докладната записка на зам.-кмета Ваня Балчева по въпросите на културата. Едно от тях е за изграждането на Общински консултативен съвет по култура.
След това на дневен ред дойде образованието. От заявилите изказвания граждани общинските съветници чуха мнението на Галя Петрова от квартал "Рилци" - майка на три деца. "Постоянно сме в напрежение дали училището ни ще оцелее" - каза тя и обясни, че от 2000 души, живеещи в квартала, 183 са децата и младежите до 18 години. "Нямаме местен полицай, лекар и зъболекар. В Рилци нищо не е построено, но се закриха старческият дом, сладкарницата, ресторантът... " - каза още тя.
Приети бяха предложенията относно общинската политика за образованието в град Добрич за периода 2004-2007 г.
Медиите пак бяха подценени. На медиите и този път бе погледнато като на обслужващ персонал.  При подготовката на сесията никой не се и досети, че регионалните медии - два всекидневника, две кабелни телевизии, едно ефирно радио, както и кореспондентите на националните медии  също са част от културата в този град, че те също имат идеи, но и притежават оръжието да контролират взетите решения. При това не само за образованието и културата. Да не говорим, че същите тези медии в голяма степен са повече от етични и не са достатъчно критични относно множество глуповати предложения, обсъждания и дори решения.
Но животът е такъв. Хубавото е, че медиите могат да кажат думата си пред много по-голяма аудитория, отколкото шепа съветници и техни клакьори в една душегубна зала.
 


Сходни връзки

Г. ГОСПОДИНОВ: ДЕЛЕГАЦИЯ НА ВИСОКО НИВО ДА СЕ ЗАНИМАВА С КУЛТУРАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди