изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:18 EET
НА ТОЗИ ДЕН ПО СВЕТА    
НовиниСъбитията по света, станали на 6 декември

НА 6 ДЕКЕМВРИ В БЪЛГАРИЯ:

1868
Васил Левски пристига в Турну Мъгуреле и се свързва с Данаил Попов и Тодор Ковачов. С тяхна помощ той подготвя преминаването си на юг от р. Дунав.

1868
Във Видинската църква “Св. Великомученик Димитрий” видинският митрополит Антим отслужва благодарствена литургия, в която не споменава името на патриарха.

1869
В църквата на с. Гайтаниново, Неврокопско, се провежда казалийски събор, на който присъстват представители на всички общини от Неврокопско. Взето е решение за окончателно скъсване с Патриаршията.

1877
Руски отряд отново успява да освободи с. Златарица, Великотърновско.

1880
Областното събрание на Източна Румелия въвежда поземлен данък вместо натуралния десятък. Това ускорява преминаването на поземлената собственост в ръцете на българите.

1903
Проведен е 3-ти събор на Демократическата партия /ДП/. Начело на седемчленното Централно бюро застава Александър Малинов, посочен от Петко Каравелов преди смъртта му. Приети са първите устав и програма.
Демократическата партия е основана през 1896 година от каравелисткото течение в Либералната партия. Лидери: П. Каравелов, А. Малинов, Н. Мушанов, А. Ляпчев, А. Гиргинов, С. Савов. Демократическата партия участва в създаването на Патриотичния блок (1907), Конституционния блок (1922), Демократическия сговор, Народния блок. ДП се разпада след Деветнадесетомайския преврат; участва в борбата против безпартийния режим, както и в опозиционния блок срещу участието на България във Втората световна война и в Тристранния пакт. Участва в правителствата на П. Каравелов, А. Малинов, Н. Мушанов, К. Муравиев (2-8 септ. 1944), Ф. Димитров, И. Й. Костов. След 1944 г. до разпадането й (1947 г.) е опозиционна на ОФ партия. През 1990 г.възстановява дейността си. Председател Б. Кюркчиев (1990-92 г.), С. Савов (1992-2000 г.), А. Праматарски (от 2000 г.). Демократическата партия е сред учредителите на Съюза на демократичните сили. Парламентарно представена е в VII Велико народно събрание, ХХXVI Народно събрание; ХХXVII, ХХXVIII и ХХXIX Народно събрание - в коалиция с БЗНС под името Народен съюз. ДП е членка на Европейския християндемократически съюз и асоциирана членка на Европейската народна партия. Печатен орган - в. "Знаме".

1912
Българското главно командване взема решение да се извърши подготовката за атака на Одринската крепост през Балканската война /1912-1913 г./.
След подписването на протокол за временно примирие на 20 ноември и неясния изход от предстоящите преговори за мир в Лондон българското главно командване решава да продължи военните действия. На 6 декември то взема решение да се подготви атаката на Одринската крепост. Отчита се фактът, че превземането на крепостта ще има голямо вонно-политическо значение за по-нататъшния ход и изход на войната. Успехът би позволил стратегическата инициатива отново да премине в ръцете на българското командване, при което след загубата на Одринския гарнизон /една армия/ стратегическото положение на Турция ще стане критично.
Тежестта по изпълнението на отговорната задача – превземането на признатата за една от най-силните в Югоизточна Европа крепости – пада върху 2-ра армия с командващ генерал Никола Иванов. Около Одрин до този момент войските на втора армия са създали добре организирана дълбока позиция, няколко отбранителни линии, надеждни укрития. Започва сериозна подготовка на план за превземане на крепостта, който след три месеца /3 март 1913 г./ се увенчава с успех.

1912
Изпратено е послание на ЦК на ВМРО до цар Фердинанд I против насилията на гръцката и на сръбската армия над македонските българи.

1938
С поверителна заповед на министъра на войната са създадени четири армейски области.

1947
Влиза в сила Конституцията на Народна република България, приета от Шестото Велико народно събрание на 4 декември 1947 година.
Присъстващите 364 депутати (вкл. тези от опозиционната БРСДП) единодушно я одобряват. Конституцията закрепва промените след 9 септември 1944 г. и републиканското устройство на страната.

1948
Среща на Сталин и Вячеслав Молотов с партийна делегация в състав Георги Димитров, Трайчо Костов и Вълко Червенков във връзка с подготовката на Пети Конгрес на БРП (к). Сталин налага мнението си, че "народната демокрация" и съветският режим са две форми на "диктатурата на пролетариата". На тази среща Сталин изненадващо обвинява Трайчо Костов в укриване на стопанска информация от съветските представители в България.

1958
Открит е медодобивният комбинат край Пирдоп.

5 - 6 декември 1975
Комитетът за изкуство и култура приема Комплексна програма за всенародно естетическо възпитание. Людмила Живкова очертава целите на програмата така: "създаване на условия за пробуждане и развитие на творческото начало у всеки човек и за хармонично изграждане на личността в развитото социалистическо общество". Тя посочва и насоките на няколко други програми: за честване на 1300-годишнината от създаването на българската държава; за развитие на художествената самодейност; за издаване на най-ценните творби на човечеството и популяризирането им сред народа; за организиране на международната асамблея "Знаме на мира"; за популяризиране на творчеството на Леонардо да Винчи.

1976
Край Радомир започва изграждането на Завод за тежко машиностроене.

1990
България установява дипломатически отношения с Ватикана.

2002
Върховната касационна прокуратура спира процедурата по продажба на БТК, тъй като Агенцията за приватизация не е следвала стратегията по приватизацията й, приета от парламента.


НА 6 ДЕКЕМВРИ В СВЕТА:

1273
Теологът Тома Аквински прекъсва писането на основната си богословска книга, без да я завърши.
Тома Аквински (Thomas Aquinas) (1225 или 1226-74)- италиански теолог, монах доминиканец. Систематизира католическата идеология, като използва Аристотеловото учение за обосноваване на християнските догми. Според него в основата на природата лежи божият разум, създал света от нищо. Материята е само пасивна възможност. Богословско-философската система на Тома Аквински, в която схоластиката достига връх, е официална философия на Ватикана. Учението на Тома Аквински е в основата на томизма и неотомизма.

1534
Испанският конквистадор Себастиян Белалкасар основава на мястото на предишната столица на инките Кито града Сан Франциско де Кито. Днес град Кито е столица на Еквадор.

1648
По време на Английската революция, отряд от армията на Кромуел, под ръководството на полковник Томас Прайд организира “чистка” сред представителите на господстващата партия презвитариани в парламента, представляващи интересите на лондонската буржоазия и сключили примирие с крал Карл І. 45 души са арестувани, 186 избягват, а останалите радикално настроени пуритани провеждат извънреден трибунал за съд срещу краля, който е екзекутиран през януари следващата година.

1741
След дворцов преврат на 5 срещу 6 декември императрица на Русия става Елисавета, дъщеря на Петър І и Екатерина I.

1768
В Шотландия е отпечатано първото издание на Енциклопедия "Британика". Излиза през 1768 г. в Единбург (Великобритания), след това в Лондон. От началото на 20 век е британо-американско издание, а от началото на 40-те години се издава от американската издателска фирма "Британска енциклопедия". През 1974 г. излиза ново, 15-то издание в 30 тома. От 1938 г. излиза ежедневник "Британска енциклопедия", а също и ежегодник по наука, медицина и др.

1774
Австрия става първата страна в света, въвела държавна система за образование.

1790
За временна столица на САЩ е обявена Филаделфия.

1792
По време на Френската революция жирондистите /политическа групировка на френската републиканска буржоазия по време на Великата френска революция; създадена 1791 от депутати (повечето от областта Жиронда), привърженици на Ж. Брисо (1754-93). Дошли на власт след премахването на монархията/ решават да възбудят процес срещу крал Луи XVI.
Луи XVI е крал на Франция от 1774 г. до 1793 г.. Внук е на Луи XV. Женен е за Мария-Антоанета Австрийска. По време на неговото управление финансите на Франция се влошават още повече и кралят свиква народно събрание /Генерални щати/, което се събира във Версай през 1789 г. Луи XVI не съумява да предотврати революцията. Отстранен е от власт, хвърлен в затвор и осъден като “виновен за съзаклятие срещу свободата на народа и за посегателство срещу общата сигурност на държавата”. Екзекутиран е на 21 януари.

1877
Американецът Томас Алва Едисон прави първия звукозапис на създадения от него фонограф.
Томас Едисон е изобретател в областта на електротехниката и предприемач. Основател е на големи електротехнически компании. Той няма образование, от 12-годишна възраст работи като весникар и по-късно като телеграфист. Първото му изобретение е устройство за дуплекс по телеграфиране. След първия успех напуска работата си, заселва се в Нюарк /щ. Ню Джърси/ и създава работилници, в които произвежда създадените от него устройства. Създава редица оригинални устройства, които защитава с патенти. Заселва се в Менлоу Парк /щ. Ню Йорк/ /1876-1888 г./, където създава голяма лаборатория и работилници. По това време усъвършенства телефона на Ал. Бел и създава фонограф /грамофон/, предлага и внедрява електрическа лампа с нагреваема жичка /1879 г./ и различна електротехническа апаратура /цокъл и фасунка за електрически лампи, предпазител със стопяеми жички, електрически ключ, електромер и мн. др./. Експериментира електрификацията на железниците; разработва електромагнитната сепарация на железни руди; открива термоелектронната емисия /1883 г./. Конструира най-мощните електрически генератори. По проект на Едисон в Ню Йорк е построена първата в света електростанция за постоянен ток за обществено ползване /1882 г./. До края на живота си /от 1887 г./ живее в Уест Ориндж, където ръководи създадения от него изобретателски център. През този период усъвършенства фонограма и кинокамера, създава апарат за записване на телефонни разговори. Изобретява жп спирачка, желязно-никелов акумулатор и др. Автор е на повече от 1000 изобретения.

1884
Във Вашингтон е завършен строежът на мемориала в чест на Джордж Вашингтон. Строежът му продължава повече от 36 г.

1904
Американският президент Теодор Рузвелт заявява, че Съединените щати определят себе си като жандарм на Латинска Америка - това е политиката на "голямата тояга".

1907
При срутването на въгледобивна мина в западна Вирджиния загиват 361 човека. Това е един от най-тежките инциденти в историята на САЩ.

1914
Немски войски навлизат в полския град Лодз.

1916
Германската армия влиза в Букурещ.

1917
Финландският парламент обявява независимостта на страната, след като Финландия от 1809 г. е била автономно Велико херцогство на Русия.
Република Финландия има площ 338,14 хил.кв.км. Граничи /в км/ с Швеция - 586, Русия - 1269, Норвегия - 727 и има брегова линия с Балтийско море - 1100 км без островите. Финландски са 81 хил. малки крайбрежни острова, включително Аландските /Ахвенанмаа/ острови - 6554 острова и скали - най-висока точка - 132 м.. В релефа на страната преобладават хълмисто-моренни равнини, езерни котловини и моренни валове - Суоменселке, Салпауселке, Манселке. На северозапад са източните части на Скандинавските планини с най-висока точка връх Халтиатунтури-1365 м.. Климат - умерен, на североизток - континентален. Около 8% от площта са заети от над 60 хил. езера, по-големи от които са Саймаа /1800 кв.км/, Пайяне /1065 кв.км/, Инари /1100 кв.км/ и др. Главни реки - Кеми Йоки, Кюми Йоки, Кокемяен Йоки, Вуокса и др. Растителност - горите заемат 61% от площта на страната, в крайния север - тундра.
Население - 5 220 хил.ж., гъстота -15,4 ж. на кв.км. Средна продължителност на живота - мъже - 74 год; жени - 81 год. Етнически състав – фини - 93.4%, шведи - 6.2%, саами - 0.1%, други - 0.3%. Официален език- фински и шведски. Азбука - латиница. Неграмотни - 4%. Конфесионален състав - християни-99.7% /от тях протестанти - 98.7%, православни - 1.2%, католици - 0.1%/, други - 0.3%. Извън страната живеят около 800 хил. фини, главно в Швеция, САЩ, Канада, Русия, Норвегия. Градско население - 65%.
Столица – Хелзинки. Административно деление - 6 ляни /губернии/ - Западна, Източна и Южна Финландия, Оулу, Лапландия и Ахбенанмаа /Аландски о-ви/. В северната част на Лапландия е създаден Саамски окръг с местно самоуправление. По-важни исторически събития и дати - V в. - територията е населена от племената суоми /фини/; 1157-1293 г. - Швеция завладява цялата територия; ХIII-ХI/ в. - приемане на християнството; 1721 г. - Русия получава Карелия и град Виборг; 1808-1809 г. - Руско-шведска война - Финландия влиза в състава на Руската империя; Велико Финландско княжество /1809-1917 г./ в състава на Руската империя; 6 декември 1917 г. - провъзгласена е независимостта на Финландия; 1918 г. - гражданска война и поражение на комунистите; 1939 г. - подписан договор за ненападение със СССР; 1939-1940 г. - СССР напада Финландия; 1941-1944 г. - участие на Финландия във Втората световна война на страната на Германия; 1948 г. - договор за дружба със СССР.
Държавно устройство - парламентарна република, начело с президент, избиран за 6 години. Законодателната власт се осъществява от президента и парламента /200 депутати, избирани за 4 години/. Изпълнителната Власт - президента и правителство, начело с министър-председател. Парична единица - финландска марка /РМк/ = 100 пени. От 2002 г. - евро. Стопанство - високо развита индустриална страна. Добиват се желязна руда, мед, цинк, никел, хром и др. Предприятия на черната и цветна металургия. Развито е машиностроенето - машини за целулозно-хартиената промишленост, селско-стопански, за горската промишленост, трансформатори и електромотори, корабостроене, платформи за добив на нефт в морето и др., химическа промишленост, пластмаси, бои, синтетични влакна, битова химия, текстилна, шивашка, кожено-обувна и др. видове промишленост, електроника и електротехника. В селското стопанство работят 5% от заетите. Основни отрасли - животновъдство - предимно млечно, зърнени култури и др. Транспорт - шосета - 80 хил.км, жп линии - 5,9 хил.км. Главни морски пристанища - Хелзинки, Турку, Котка.
Туризъм - посещава се от 2 700 хил. туристи. Въоръжени сили /хил.д/ - 33,9. От София до Хелзинки - 1 943 км.

1917
В Халифакс (Канада) избухва взрив на кораба "Монблан", превозващ динамит. Около 1600 души загиват, по крайбрежието са разрушени 3 000 сгради.

1921
В Лондон е подписан договор за създаване на автономна република в Ирландия; 6 графства в страната остават в съюз с Англия и оформят т. нар. Северна Ирландия, която по-късно, при създаването на независима Ирландия, остава британска територия.

1921
Агнес Макфил става първата жена, избрана в Конгреса на САЩ.

1938
Франция и Германия подписват пакт за ненападение.

1945
Патентована е микровълновата печка.

1952
В резултат от най-смъртоносния смог в Лондон загиват 4 000 души.
1957
Първият американски опит да бъде изпратен изкуствен спътник на Земята завършва с неуспех.

1973
Джералд Форд полага клетва като вицепрезидент на САЩ, след като Спиро Егню подава оставка по обвинения във финансови злоупотреби.
Джералд Ръдълф Форд е американски политик, републиканец, 38-и президент на САЩ /1974 – 1977 г./. Завършва университета в Мичиган /1935 г./ . През 1941 година учи в Йеил. Служи във военноморските сили на САЩ /1942 – 1946 г./ в Южния Пасифик. Вицепрезидент от 6 декември 1973 г.. Президент след падането на Р. Никсън.

1978
Приета е Конституцията на Испания.

5 - 6 декември 1979
В Берлин се провежда заседание на Комитета на министрите на външните работи на държавите от Варшавския договор.

1921
След три години гражданска война Ирландия е разделена на две - Ейре, независима територия, и Ълстър, неразделна част от британската корона

1941
Червената армия започва контраофанзива, немските войски са отблъснати от подстъпите към Москва.

1989
Антифеминисти убиват 14 студенти в Монреалския университет. Това е най-голямото масово убийство в Канада.

1992
В референдум швейцарските гласоподаватели отхвърлят правителствения план за присъединяване към общата европейска зона за свободна търговия.

1997
Две минути след излитането си военно-транспортният самолет АН 124 “Руслан” се разбива в жилищен квартал в Иркутск. 400-тонната машина пада след отказ на два от четирите й двигатели. Катастрофата отнема живота на 72 души.

2000
Московският градски съд осъжда американския граждански Едмонд Поуп на 20 години лишаване от свобода при строг режим за шпионаж срещу Русия. Осем дни по-късно президентът Владимир Путин помилва Поуп, “ръководейки се от принципите на хуманност, имайки предвид здравословното състояние на осъдения, неговата молба и изхождайки от високото ниво на взаимоотношения между Руската Федерация и САЩ”.

2000
В САЩ е създаден първият в света биоробот - електронно-механично устройство, управлявано от мозък на жива риба.

НА 6 ДЕКЕМВРИ СА РОДЕНИ:

1421
Хенри VI (1421 - 21.5.1471), крал на Англия /1422 – 1461 г./ от династията Ланкастъри. Син на Хенри V. Заема престола на 9-месечна възраст. По време на войната на Червената и Бялата роза е свален от крал Едуард IV Йорк. След временна реставрация /03.10.1470 – 11.04.1471 г./ е свален за втори път от престола и убит в Тауър.


Жозеф Гей-Люсак ­ френски физик и химик, изследвал свойствата на газовете; с научна цел извършва два полета с балон, като при втория достига височина над 7000 м. Член е на Парижката академия на науките /1806 г./, професор. Открива газовите закони, бора (1808 г., съвместно с френския химик Л. Тенар), получава (1815 г.) циан. Основател на обемния химичен анализ. Усъвършенства производството на сярна киселина (кула на Гей-Люсак) и на стеаринови свещи.

1805
Жан-Южен Робер-Гуден - френски илюзионист, основоположник на съвременното магическо изкуство.

1816
Джон Браун ­ английски изобретател, създал релсите за жп линиите, както и концепцията за стоманените корпуси на корабите.

1823
Фридрих Мюлер (1749-1825 г.) - немски художник, поет. Автор е на идилията "Подстригването на овцете".

1844
Роден е капитан Петко войвода (истинско име: Петко Киряков Калоянов (1844-1900 г.). Български революционер. През 1861 г. организира хайдушка чета в Родопите. Участва в отрядите на Гарибалди и в Критското въстание /1866 – 1868 г./ с чета от 200 души. По-късно действа с неголяма чета в Беломорска Тракия и Родопите. По време на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./ организира въоръжен отряд от 3 000 души и защитава населението от зверствата на разбитите турски войски и башибозук. Отрядът му участва в потушаването на метежа на Сенклер в Родопите /есента на 1878 г./. Членува в комитетите “Единство”, които организират съпротивата срещу решенията на Берлинския конгрес /1878 г./. Получава званието капитан от руската армия и заминава за Русия. Награден е от император Александър II с орден. През 1880 г. се връща в България и се заселва във Варна, където се занимава с търговия и известно време е адвокат. Твърд и ортодоксален русофил, стига до крайности, заради което е преследван и съден.
Един от основателите (1896 г.) и подпредседател на дружество "Странджа" във Варна, обединяващо българските бежанци от Одринска Тракия. Възпят е в българските народни песни.


Август Фон Макензен – Германски фелдмаршал, провел редица успешни военни операции по време на Първата световна война.

1863
Чарлз Хол (1863 г.), американски химик, изобретил електролитния метод за производство на алуминия.

1864
Генерал от пехотата Сава Панайотов Савов (6.ХП. 1864-10.1У. 1940).
Роден е в Шумен. Завършва пети клас в родния си град и Военното училище в София (1885 г.). Участва в Сръбско-българската война 1885 г. като командир на рота в 7-и пехотен полк в боевете при Сливница и Пирот. След войната служи в 11-и пехотен полк (1886-1888 г.) и в 1-ви пехотен полк (1888-1891 г.). През 1891 г. е аташиран към свитата на княз Фердинанд (до 1896 г.). Завръща се отново в 1-ви пехотен полк, а след това в 9-и пехотен полк (1899-1905 г.). Помощник-началник на Военното училище (1906-1910). От 1910 г. е адютант на царица Елеонора. През 1910 г. е командир на 22-и пехотен полк, с който участва в Балканската война 1912-1913 г. и се сражава при Булаир, а в Междусъюзническата война 1913 г. - в боевете при Калиманци. След войната е командир на 1-ва бригада в 1-ва пехотна дивизия. Генерал-адютант и дворцов маршал на цар Фердинанд (1914-1916 г.). От октомври 1916 г. участва в Първата световна война като командир на 5-а пехотна дивизия, от август 1917 г. е назначен за временно командващ 3-а армия, а от декември - за командващ на новосформираната 4-а армия.
На 21 юни 1918 г. е съставено ново правителство начело с Ал. Малинов, в което за министър на войната е назначен ген. С. Савов. Прави опити да закрепи разклатения дух на войската. След пробива на Добро поле войниците напускат фронта и се насочват към вътрешността на страната. По предложение на ген. Савов на 29 септември 1918 г. в София е обявено обсадно положение и се въвежда военнополеви съд за всички граждани на града. На 26 септември 1918 г. министърът и народните представители Райко Даскалов и Ал. Стамболийски се отправят към лагера на разбунтувалите се войници в Радомир, за да ги убедят да се върнат на фронта или да оставят оръжието си.
След абдикацията на цар Фердинанд и възшествието на цар Борис III е обявена демобилизация на българската войска. На 17 октомври 1918 г. на Ал. Малинов е възложено да състави ново правителство, в което да бъдат привлечени повече партии. Генерал Савов отново е назначен за министър на войната. Наскоро след това правителството подава оставка. Назначен е за инспектор на пехотата (28 ноември 1918 г.). След демобилизацията на армията е уволнен (19 август 1919 г.). През март 1923 г. Третият държавен съд го подвежда под отговорност за предателство като министър на войната в кабинета на Ал. Малинов, но преди това е емигрирал в Цариград и се завръща след военния преврат на 9 юни 1923 г. С решение на XXI ОНС от 16 юни 1924 г. всички министри, осъдени и подведени под отговорност от Държавния съд, са амнистирани. О.з. ген. Савов става член на Демократическата партия и е избран за народен представител в XXI (1925- . 1927) и XXIII (1931-1934) ОНС. Умира в София.
- Министър на войната в правителството на Александър Малинов (трети кабинет) от 21 юни 1918 до 17 октомври 1918.
- Министър на войната в правителството на Александър Малинов (четвърти кабинет) от 17 октомври 1918 до 28 ноември 1918 г.
Награден е с ордена „За храброст" III ст., 1 и 2 кл., IV ст., 2 кл.; ордена „Св. Александър" III ст. с мечове по средата, V ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга" I ст. с военни отличия, IV ст. на обикновена лента; ордена „За заслуги" на военна лента; германския орден „Железния кръст" I и II ст.; руските ордени „Св. Ана" II и III ст. и „Св. Станислав" II ст.; австро-унгарския орден „Леополд" I ст.; турските ордени „Меджидие" I ст. и „Железния полумесец" III ст.


1880
Роден Иван Радославов, литературен критик, един от редакторите на сп. "Хиперион" заедно с Теодор Траянов и Людмил Стоянов. Застъпник на модернизма в българската литература, теоретик на българския символизъм - "Идеи и критика" (2 тома). Като млад е писал стихове, статии и рецензии, превел е литературно-критични и художествени книги. Разглежда някои основни проблеми на новата българска литература - "Българска литература. 1880-1930" и др.Умира на 7 октомври 1969 г.

1898
Гунар Мурдал - шведски икономист, председател на Европейската Икономическа комисия на ООН. Нобелов лауреат.

1942
Петер Хандке – австрийски писател. Занимава се с теория на правото, има изследвания в областта на синтаксиса. В областта на художествената практика се изявява разностранно – поезия, белетристика, театрална, радио- и телевизионна драматургия, есеистика. Носител е на литературните награди “Г. Хауптман” и “Г. Бюхнер”. Живее в Дюселдорф, Париж, Кьолн, Франкфурт на Майн, Кронберг, а през 1979 г. се установява в Залцбург. Успехът му като белетрист идва след романа “Стършелите” /1966 г./. Същата година чете свои разкази на писателската среща на “Група 47” в Принстън, където представя пиесата си “Обругаване на публиката”. Следват романът “Амбулантен търговец”, пиесата “Каспар” и др.

1956
Питър Бък – китарист на американската група R.E.M.

1970
Улф Гунар "Буда" Екберг – член на шведската група Ace of Base.


НА 6 ДЕКЕМВРИ УМИРАТ:

1779
Жан Батист Шарден – френски живописец.

1836
Антонио Франкони – импресарио, създател на френския цирк. Заедно с англичанина Филип Истли се счита за основател на съвременния цирк.

1882
Луи Блан – френски интелектуален, историк, утопичен социалист. Обявява се против т.нар. класова борба като средство за преустройство на обществото. Блан смята, че усъвършенстване на обществото може да се постигне с помощта на държавата, като се спазва конституцията. По време на февруарската революция /1848 г./ е член на Временното правителство; успява да прокара някои радикални тенденции във френското законодателство. Вижда, че идеята му за обществени работилници се проваля и емигрира във Великобритания. Завръща се във Франция през 1870 г., депутат от крайната левица.
Основният му труд е "История на Френската революция" (12 тома).

1889
Джеферсън Дейвис - американски политик. Президент на САЩ по време на войната с Англия.

1892
Ърнст Вернер Фон Сименс – Немски електротехник, основател на концерна Сименс.

1906
Ели Дюкомюн, нобелов лауреат за мир (1902 г.).

1944
Умира Елена Снежина, актриса. Родена на 14 март 1881 г. в Карлово. Учи театрално изкуство в Москва при Станиславски и Немирович-Данченко. Почти четири десетилетия играе в Народния театър. Пресъздава образите на Бистра от "Когато гръм удари" и на Амели от "В полите на Витоша" на Яворов. Снима се във филмите "Дяволът в София" (1921 г.), "Безкръстни гробове" (1931 г.), "Грамада" (1936 г.) и др.


Никола Атанасов, литературен критик и белетрист. Завършил славянска филология в Софийския университет "Св. Климент Ахридски" през 1903 г. При учредяването на Съюза на българските писатели е избран за негов подпредседател. Бил е директор на Графическото училище в София. Ръководи от 1894 г. до 1915 г. критическия отдел на сп. "Българска сбирка". Автор на много разкази и повести, както и на романа "Ехо от бурята", издаден през 1940 г.

1988
Рой Орбисън, една от най-големите звезди на американската рок- и кънтри-музика.

1991
Ричард Стоун – Английски икономист. Нобелов лауреат от 1984 година.


Италианският киноактьор Джан-Мария Волонте (р. 1933).

1995
Джеймс Рестън - американски журналист, редактор на “Ню Йорк Таймс”.
http://www.focus-news.net/

 


Сходни връзки

НА ТОЗИ ДЕН ПО СВЕТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди