изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:58 EEST
ЗА ГОДИНА И ТРИ МЕСЕЦА ОБЛАСТТА НИ Е РЕАЛИЗИРАЛА 12 ПРОЕКТА ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ    
НовиниВ Добрич се проведе кръгла маса по проблемите на енергийната ефективност

Вчера на посещение в Добрич бе изпълнителният директор на Агенцията за енергийна ефективност Таско Ерменков. Заедно с него бе и парламентарният секретар към Министерството на енергетиката и енергийните ресурси Деница Тодорова, която поднесе извиненията на министър Милко Ковачев. Поводът за тяхното посещение бе провеждането на кръгла маса по проблемите на енергийната ефективност. Гости на събитието бяха и добриките депутати д-р Антония Първанова и Енчо Малев. Домакинът на проявата - Община град Добрич в лицето на кмета Детелина Николова, приветства гостите и заяви, че в бъдеще време градът ни ще бъде домакин на семинар по тази проблематика. Да се запознаят с основните насоки в развитието на енергийната ефективност в залата присъстваха представители на строителни фирми, специалисти от общината, проектанти и други. Пред присъстващите Т. Ерменков очерта основните насоки в политиката за енергийна ефективност, като подчерта, че по този начин значително може да се подобри качеството ни на живот.
"За периода януари 2002 - април 2003 г. на територията на областта са реализирани 12 енергоспестяващи проекта на обща стойност 750 000 долара. От тях са направени икономии на 55 мегаватчаса енергия годишно, спестени са 18 хил. т горива годишно, а спестените емисии са 77 хил. т. За периода 2003 - 2004 г. Добричка област има спестени 1834 мегаватчаса топлоенергия годишно" - каза още Т. Ерменков. Директорът на агенцията обяви още, че Европейската банка за възстановяване и развитие чрез 6 български банки отпуска кредити за проекти по енергийна ефективност. "Общо 50 млн. евро предоставя ЕБВР по различни кредитни линии, плюс допълнително 10 млн. евро грантови схеми. От началото на следващата година се очаква да стартира финансирането и на проекти в бита, като размерите там ще са от 500 до 5 хил. евро. Другото ново е, че няма да се финансират само проекти за топлоизолация, а също за закупуване на енергоспестяващи уреди за бита" - добави Т. Ерменков.
През 2006 г. ще стартира търговията на енергия със зелени сертификати, които ще бъдат издавани от Държавната комисия по енергийно регулиране. Министърът на енергетиката ще определя квотите на производство за отделните производители на енергия. "По този начин държавата ще запази функцията си на регулатор на енергийния пазар от една страна, а от друга ще се стимулират производителите на енергия от възобновяеми източници" - добави още Т. Ерменков. В програмата на правителството за периода 2004-2014 г. са заложени 1 млрд. и 800 млн. лв. инвестиционен потенциал за енергийна ефективност.
 


Сходни връзки

ЗА ГОДИНА И ТРИ МЕСЕЦА ОБЛАСТТА НИ Е РЕАЛИЗИРАЛА 12 ПРОЕКТА ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.25 секунди