изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:18 EEST
Либия постави 3 условия, за да се откаже от случая с осъдените на смърт български медицински сестри    
НовиниИсканията са формулирани в писмо, което беше предадено на европейски лекари, съобщи "Франс прес". Вчера президентът Георги Първанов обяви, че е готов да води разговори за съдбата на българските медици в Либия.

Председателят на Асоциацията на семействата на заразените със СПИН деца Рамадан ал Фитури съобщи, че писмото, предадено на делегация лекари от Европейския съюз, съдържа три искания. Първото е всички заразени деца да бъдат лекувани в специализирани центрове в Европа. Второто - в Бенгази да бъде построена специализирана болница за лечение на СПИН. Третото условие е да бъдат доставени всички необходими лекарства и да бъдат изплатени справедливи обезщетения, в замяна на което Либия ще се откаже от случая.

Председателят на Асоциацията на семействата на заразените със СПИН деца Рамадан ал Фитури уточни, че по стойността на компенсациите тепърва ще се преговаря.

Преди няколко дни либийският външен министър Абдел Рахман Шалкам заяви, че Либия е готова да преразгледа смъртните присъди на българските медицински сестри, ако София предложи компенсации на близките на жертвите.

Вчера президентът Георги Първанов обяви, че е готов да води разговори за съдбата на българските медици в Либия. В същото време той заяви, че не би водил преговори, които биха могли да хвърлят сянка върху невинността на българските граждани.

Писмото с либийските условия не е получено в България. Това съобщи в предаването "Преди всички" на БНР зам.-министърът на външните работи Гергана Грънчарова. Български служители на МВнР, роднини на медиците ни или който и да е друг не е получавал такова писмо, допълни още Грънчарова. Според нея, ако съдържанието на писмото е автентично, показва опит да се търси конкретна помощ за заразените деца.

Зам.-министърът добави, че на всеки прави впечатление, че напоследък има раздвижване в диалога, макар и задочен, между либийската, българската и европейската страна за решаването на този случай.

Българската позиция остава непроменена, тъй като "не почива на емоционални заключения, а на принципното разбиране, че българи са затворени в Либия и отговарят за престъпления, които не са извършили", категорична беше още зам.-министър Грънчарова.

С искането си към нашата страна Либия призна, че съдът й не е чак толкова независим, коментира правителственият говорител Димитър Цонев пред Би Ти Ви тази сутрин. Според него, след изказването на либийския външен министър Абдел Шалкам това е очевидно за всички.

Засега българската правителствена позиция остава непроменена и усилията са насочени за пълното признаване на медиците ни за невинни, заяви говорителят на Министерския съвет.

"Когато човек говори за откуп или за компенсации, признава, че е извършил едно противозаконно деяние, което е свързано с насрещна престация. В случая такава не би могла да бъде дадена при презумция, че нашите медици са невинни. Либийската страна се опитва да премести от правната страна в политическата сфера разрешаването на този проблем.  От гледна точка на международната общност и от психологическа за нашите медици, това е добре, защото винаги на политическа основа могат да бъдат нещата решени по-лесно", посочи говорителят на правителството. 

Защитата на българските медицински сестри в Либия, подсъдими по СПИН-делото, е работа на държавата. Това заяви тази сутрин пред Би Ти Ви кметът на Сливен Йордан Лечков, който подкрепи идеята на пловдивския кмет Иван Чомаков за набиране на средства за българските медици в Либия. Според Лечков, трябва да се обърне внимание на това доколко компенсациите ще помогнат да разрешим проблема.

 БТВ

 


Сходни връзки

Либия постави 3 условия, за да се откаже от случая с осъдените на смърт български медицински сестри | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди