изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:30 EEST
КРАДЦИ ПОСЕГНАХА НА ПАРАКЛИСА ВЪВ ВОЕННОТО ГРОБИЩЕ    
Новини

Открадната е медната ламарина, с която е обшит куполът на храма. Нужни са спешни мерки, защото при първия дъжд ще се намокрят и повредят уникалните иконописи на Никола Тахтунов



През нощта срещу 8 декември неизвестни крадци са посегнали на параклиса-костница "Свети Архангел Михаил" във Военното гробище в Добрич. Открадната е медната ламарина, с която е обшит куполът на храма. Ако се продаде на вторични суровини, тя ще струва между 3 и 4 000 лева, каза вчера пред журналисти Радослав Симеонов - уредник във Военното гробище. Сега покривът на параклиса зее и при първия дъжд има опасност сериозно да се повредят уникалните иконописи, дело на художника Никола Тахтунов. На покрива е останала само дървената обшивка и отдалеч се виждат огромните дупки, които са зейнали отгоре.

Параклисът-костница е построен през 1921 г. Той е изграден с парите на добричлии - волни дарения, събирани в тежки военни години. Самото Военно гробище е от 1916 г. и в него са погребани 3500 души от седем националности. Тази година са усвоени 3000 лева от Министерството на отбраната за ремонт на покрива. Миналата седмица от музея са изпратили проект, с който кандидатстват за отпускането на 5 000 лева за довършване на ремонта пред сесия на националния дарителски фонд "13 века България".

В последните две-три години не е имало подобни случаи. През 90-те години обаче Военното гробище многократно е било разбивано и ограбвано. Откраднати са, например, бронзова плоча от мемориалния обелиск, полилей и лаврови венци от параклиса и т.н.

Параклисът има СОТ, но той пази само вътре. "Общината трябва да вземе спешни мерки и да отпусне щат, защото не става с хора от временната заетост" - каза още Р. Симеонов. В момента дневна охрана е 78-годишен бивш военен, който работи на хонорар. Той констатирал кражбата в 8 без 15 ч. в сряда, когато отишъл на работа.

 


Сходни връзки

КРАДЦИ ПОСЕГНАХА НА ПАРАКЛИСА ВЪВ ВОЕННОТО ГРОБИЩЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди