изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 01:31 EEST
Антония Първанова: Концертите за сестрите в Либия са нескопосан PR    
Политика  Интервю на Николай Бареков, бТВ

- Г-жо Първанова, Асоциацията на семействата на либийските деца, заразени със СПИН, постави три условия пред делегация "Европейски доктори".
    - Едва ли би могло да бъде за някого изненадващо, че едно сдружение на родители, които са пострадали, и чиито деца, част от тях са починали, връчва такъв документ или свои искания на определена група лекари или някаква друга международна институция. Не виждам нищо толкова драматично, че адвокатът на това сдружение на родители е направил подобно нещо, защото...
    - И подобно искане за обезщетение от 10 млн. евро на дете?
    - Да, това е един отговор на болката на тези родители. Но аз мисля, че ние не трябва да го интерпретираме от гледна точка пък на българската позиция, защото нашата позиция е също да използваме всякакви международни форуми, за да представяме исканията си медицинските сестри да бъдат освободени. Така че, грешка би било да се противопоставя позицията на родителите с позицията на България.
    - Какво означава фактът, че Либия постави само в рамките на два дни своите искания към българската държава по този необичаен за междудържавните отношения начин?
    - Това означава само едно, че има напредък в позицията на Либия и по-скоро е заявка за разговори, отколкото конкретно да бъдат тълкувани исканията.
    - Да не би причина за тази интензивност на либийската страна да беше задействането на българската прокуратура? Досега ние пет години ползвахме общо взето посоката на тихата дипломация и когато прокуратурата в България беше задействана под обществен натиск, се оказва, че Либия става невероятно активна.
    - Първо, ние не сме ползвали методите на тихата дипломация, а на паунската дипломация, ако мога така да се изразя, защото тиха дипломация по никакъв начин не означава да се водят преговори и в същото време да се правят публични изказвания с нулев резултат. Виждате, че напоследък има много световни лидери, които казват, че са говорили по въпроса, и в крайна сметка няма нищо.
    - А депутатът Йорши казва, че те пък въобще не били говорили.
    - Точно това е притеснително. Ако толкова много са говорили и ако имат толкова сериозна тежест, то би трябвало да има някакъв резултат. Фактът, че го няма, на мен ми прилича повече на една заявка - ако въпросът се реши, аз помогнах. Но също така е факт, че досега няма разрешение на този въпрос, повлиян от който и да е западен политик.
    - Ако Народното събрание приеме, да речем, декларация по този въпрос, в която се обяви в защита на българските медици, какъв ефект ще има това според вас?
    - Няма да има особен ефект, защото българското Народно събрание не е съдебна инстанция, която да обявява когото и да било за виновен или невинен. Това отново ще бъде поредната нескопосна PR-акция.
    - Казвате поредната. Имаше ли до момента нескопосни PR-акции от българска страна?
    - През последните години, откакто изобщо този въпрос в България се дискутира, имаше много акции, включително и концерти, набиране на средства, закачване на лентички и т.н. Тези неща видяхме, че не работят.
    - Участваха ли българските власти в такива безсмислени PR-акции?
    - Българските власти, може би, представители...
    - Техни представители?
    -...на българския политически елит, ако можем така да го наречем, участваха в тези акции, но ефектът очевидно не е какъвто сме очаквали. И аз затова казвам, че това е една различна култура и религия, и традиции, и абсолютно погрешно е, когато в нашите вестници се появяват публични изявления, че в Либия няма демокрация, че това е една терористична държава, че това е един опит за изнудване на България, който всъщност е терористичен акт, че либийският съд е недемократичен и т.н. Представете си, ако ставаше въпрос за 400 български деца, заразени от пет арабски медицински сестри, и някой обявяваше нашата съдебна система за недемократична?
    - И тук да ви попитам - знае ли световната здравна общност каква е истината за заразата със СПИН в Либия и конкретно в района на Бенгази?
    - Въпросът не е тук дали знае. Очевидно стана от докладите на специалистите, че няма неизвестни неща по този въпрос. Друг обаче е въпросът как трябва да се стигне до разговори и преговори и до намиране на решение. Либийската страна подава към нас сигнали, че е готова да разговаря, и това е възможно най-доброто. Но, докато не се седне на масата и докато не се договори какво оттук нататък ще се случи...
    - Според вас въпросът с обезщетенията ще бъде уреден по таен начин?
    - Не, въобще не става въпрос за обезщетения. Нека да не заключваме формулата на преговорите предварително, нека да не си поставяме условия непостижими като... от порядъка на обезщетения от 4,6 милиарда. Това са неща, които на този етап, първо, са неофициални, и второ, те не са станали обект на обсъждане на междуправителствено ниво.
    - Според вас фактът, че Либия обвързва тези обезщетения с парите, платени по случая "Локърби", не вади ли проблема извън здравната сфера?
    - Двата случая са различни. Колкото и да се опитваме да ги слагаме в една и съща мярка да ги теглим, във всички случаи виждате, че отношението на САЩ и на Европейския съюз не е същото, както в случая "Локърби". И наша, на българската страна, в известен смисъл е и отговорността, ние да го направим залог на отношенията между България Либия.
    - България има полза от това случаят да стане политически освен юридически?
    - Аз мисля, че България няма полза от това, защото това не са единствените български граждани, които са някъде по света несправедливо задържани или осъдени.
    - Добре, как да вярваме в независимостта на либийския съд, при положение че либийският външен министър казва в прав текст, че ако бъдат изпълнени трите условия, българските медици ще бъдат освободени. Сейф ал Ислам пред "Ню Йорк таймс" говори в тази посока. Той дори заявява, че смъртните присъди няма да бъдат изпълнени.
    - Предлагам ви да не се фокусираме върху точните изявления, а по-скоро да гледаме какво те означават. Защото има в България и специалисти по арабистика, аз съм абсолютно сигурна, че те ще дадат своята консултация и във всички случаи тези изявления означават нещо друго, а не точно. . .
    - Какво означават?
    - Означават заявка към българската страна за желание за решаване на въпроса.

http://www.novinar.org/

 


Сходни връзки

Антония Първанова: Концертите за сестрите в Либия са нескопосан PR | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди