изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:16 EEST
Китайците са произвеждали вино 7000 години преди н.е.    
КитайХимически анализ на парчета от счупени глинени съдове показва, че китайците са “произвеждали” алкохолни питиета 7000 години преди новата ера.

Това откритие праща в историята предният рекорд – за най-старо доказателство, че човек е произвеждал алкохол се смяташе находка в Иран, датираща от 5400 години преди христа.

В най-старите известни китайски текстове от времето на династията Шанг (1200-1046 година пр.н.е.) се споменават три типа алкохолни напитки. Археолозите обаче предполагат, че питиета на база ферментация са били известни на човека много преди това. Резултати от изследванията на д-р Патрик Макгавърн и сътрудниците му от университета в Пенсилвания, публикувани в последния брой на научното списание PNAS показват, че лабораторните тестове на останките от съдове, открити в село Дзяху в китайската провинция Хенан, говорят за съществуването на смесени ферментирали напитки от ориз, мед или грозде, съобщава New Scientist.

Химическият анализ на парчета от глинени съдове открива тартари – соли или естери на винената киселина. Тъй като ферментацията е естествен процес, виното трябва да се държи в съдове в процеса на ферментация, за да не се позволи на дрождите да го превърнат в оцет. “Това е доказателство, че жителите от района са успели да произведат напитка, получена чрез ферментация, преди онези в Близкия изток или може би едновременно. Не изключваме и съществуването на индиректни връзки между Близкия изток и Централна Азия по време на старите цивилизации”, казва Патрик Макгавърн.

Днес +  /  http://www.journey.bg/

 


Сходни връзки

Китайците са произвеждали вино 7000 години преди н.е. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди