изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 20:00 EEST
Проф. Герджиков е изненадан от директните изказвания на посланик Пардю    
Парламент Тази сутрин пред Би Ти Ви председателят на Народното събрание изрази изненадата си, че американският посланик Джеймс Пардю си позволява да се изказва толкова директно за българската правосъдна система.

Преминаването на прокуратурата към изпълнителната власт няма да реши проблемите на съдебната система. Това каза председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков пред Би Ти Ви.

Той изрази изненадата си, че американският посланик Джеймс Пардю си позволява да се изказва толкова директно за българската правосъдна система.

Според Герджиков това показва, че Пардю не е дипломат от кариерата.

В петък американският посланик заяви, че съдебната система в България е с краката нагоре и остро разкритикува прокуратурата.

Професор Герджиков смята, че има проблеми в българската съдебна система, но решаването им вече е започнало. Той допълни, че трудно може изцяло да сподели оценките на посланик Пардю.
"Това е нещо, което всъщност показва, че този посланик не е дипломат от кариерата, защото едва ли някой български държавник, политик, или посланик би си позволил да отправя подобни критики към американската действителност, а всъщност бихме могли да го направим, ако искаме да го направим", каза проф. Огнян Герджиков.

"Каква критика бихте могли вие да отправите като един от най-ерудираните български юристи, към американската система?"

"Говоря, нали, хипотетично, защото не го правя, нали, но бихме могли да запитаме защо тяхното законодателство предвижда нещо, което така, цяла Европа отдавна се е отказала - смъртното наказание. Докато много от щатите в САЩ познават смъртното наказание и аз бих могъл по същия начин да заема една поза, такава, хипотетично, но не го правя и се въздържам, уважавайки всяка нация, всяка държава."

Според председателя на Народното събрание, преминаването на прокуратурата в изпълнителната власт не е панацея за проблемите в съдебната система. Ако искаме радикална промяна това може да стане само с Велико Народно събрание, което на настоящия етап е невъзможно, допълни професор Герджиков.

Критиките на Европейския съюз по отношение на съдебната ни система по същество съвпадат с тези на американския посланик, но са изказани по различен начин. Това заяви пред Би Ти Ви тази сутрин министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.

Според нея се налага изводът, че следствието, както в повечето европейски страни, трябва да стане част от изпълнителната власт, но това не означава, че България не може да избере и друг подход.

"Прокуратурата трябва да е господар на предварителното производство",  допълни министър Кунева.  http://www.btv.bg

 


Сходни връзки

Проф. Герджиков е изненадан от директните изказвания на посланик Пардю | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди