изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:35 EET
ВЕТЕРИНАРНИЯТ ЛЕКАР ТРЯБВА ДА ОБИЧА ЖИВОТНИТЕ И ДА ИМ СЕ Е ОТДАЛ ИЗЦЯЛО    
ОбществоМестната структура на Камарата на ветеринарните лекари е учредена през 2002 г., в момента в нея членуват 20 общопрактикуващи лекари.

"Основната ни цел е да обединим практикуващата колегия - така, както е в държавите от Европейския съюз" - сподели регионалният президент на организацията Илко Миланов. Ето какво разказа още той пред репортер на НДТ.

- Г-н Миланов, какво по-добро се случи във ветеринарно-медицинската дейност през последните години, имайки предвид и промените във връзка с предстоящото ни присъединяване към ЕС?

- През последните години се даде възможност ветеринарните специалисти да развиват частна дейност. Както е видно в Добрич, в България се откриха много частни кабинети, които са много добри. В града ни с добра апаратура работи кабинетът на д-р Добрев. Това е основното положително нещо. Даде се възможност на хората, които са инициативни, които могат да работят.

- А може ли да се говори за положителни промени по отношение на контрола върху качеството на животинската продукция, могат ли да са спокойни хората, когато пазаруват от магазините?

- Според мен контролът е завишен. Хората могат да са спокойни, защото всеки един производител, който е инвестирал не малко пари - и свои, и чужди, и европейски, няма с лека ръка да си затрие бизнеса. Защото изискванията на директивите на ЕС са много категорични в това отношение и влезем ли в ЕС ще стане това, което става и там - сгрешил си нещо в бизнеса, повече не го работиш. Собственикът има интерес да предлага качествени продукти - месни и млечни. Интересът е и на държавата в лицето на инспекторите, които извършват контрола, и на собствениците, които произвеждат. Отмина онова време - 1992-1995 година, когато беше безразборното клане. Вече има регистър на разрешените предприятия, които могат да работят, които са направили подобренията, изисквани от ЕС. Но искам да кажа, че по отношение на ветеринарната практика нещата вървят много бавно и много трудно. Защото много малко са клиниките, които отговарят на изискванията - за оборудване, специалисти. Изоставаме в това отношение, защото сме бедни. Защото ако ЕС даде финансови инжекции за месно и млечно производство и за земеделие изобщо, за ветеренарията я няма още тази помощ. И банките много трудно отпускат средства, защото възвращаемостта е много малка, средствата се връщат бавно. Който инвестира във ветеренарията ще получи резултат едва след 15 години.

- Какво трябва да притежава един човек, за да работи като ветеринарен лекар?

- Според мен, той трябва на първо място да е човек, да обича своите пациенти - животните, да им се е отдал изцяло. Трябва да чете много, да знае, да е в крак с новото. В това отношение ветеринарната практика изостава много, защото много малко са колегите, които могат да си позволят да участват в семинари, изложения и други прояви. Камарата има и такава задача - да повиши квалификацията на членовете си.

- Увеличава ли се заболеваемостта при животните? През последните години се появиха болести като луда крава, птичи грип, с които специалистите в света не могат да се преборят.

- Опазил ни Господ от луда крава и птичи грип, но все пак ние сме в Европа, на кръстопът и не сме предпазени от тези болести. Държавата взе мерки в това отношение. При лудата крава опасността идва от там да се внесат заразени животни или хранителни добавки, които да се вложат във фуража. Това се извършва под много строг контрол.

- Какво бихте пожелали на колегите си по повод професионалния ви празник?

- Искам да им пожелая да бъдат здрави, да пожелая същото и на техните семейства. Да имат сили да се срещнат с новите предизвикателства и да устоят във връзка с промените, които ни очакват с влизането ни в ЕС.

 


Сходни връзки

ВЕТЕРИНАРНИЯТ ЛЕКАР ТРЯБВА ДА ОБИЧА ЖИВОТНИТЕ И ДА ИМ СЕ Е ОТДАЛ ИЗЦЯЛО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди