изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:49 EEST
ОТБЕЛЯЗАХМЕ 126 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АДРИАНА БУДЕВСКА    
Култура

Музейни специалисти вчера поднесоха цветя при родната къща на актрисата в Добрич



Вчера се навършиха 126 години от рождението на Адриана Будевска, която се смята за една от основоположничките на българския театър. По повод годишнината представители на Историческия музей поднесоха цветя на родната къща на актрисата в Добрич.

Адриана Будевска е родена на 13 декември 1878 година в Добрич. Завършила е драматичното училище при Малий театър в Москва. Започва да играе в столичната трупа "Сълза и смях", а след това отива в Народния театър.

По повод 100-годишнината от рождението на актрисата през 1978 г. в Добрич е реставрирана нейната родна къща, в която тя е живяла до 12-годишна възраст. В нея е възстановена автентичната обстановка на един дом от края на 19 век. По стените са закачени снимки на Адриана Будевска и нейното семейство. Любопитен е фактът, че фамилията Будевска идва от бабата на актрисата, която се е казвала Буда. Тя е била изключително строга и силна личност и стожер на семейството.

За съжаление, в момента родната къща на Адриана Будевска е в окаяно състояние, коментираха специалисти от Историческия музей в Добрич. От реставрирането й са минали 26 години, а досега са правени само частични ремонти, но не и цялостен.

 


Сходни връзки

ОТБЕЛЯЗАХМЕ 126 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АДРИАНА БУДЕВСКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди