изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:37 EEST
БОНУСИ ПРИ ТЕХНИЧЕСКИТЕ ПРЕГЛЕДИ И ПЪТНАТА ПОМОЩ ПРЕДЛАГА ДЗИ    
Обществосъс застраховката си "Гражданска отговорност". Директорът на ДЗИ-Добрич, Тодор Димитров пред НДТ

- Г- н Димитров, от скоро стартира кампанията на ДЗИ за застраховка "Гражданска отговорност" за 2005 г. Бихте ли разказали за читателите на НДТ какво представлява тя?

- Застраховката "Гражданска отговорност" е задължителна. Това е застраховка за щети, причинени на трети лица при пътно-транспортно произшествие. За следващата година има завишение на нивата на отговорност, което води и до увеличаване на застрахователните премии. При неимуществените щети задължителното ниво на отговорност за едно пострадало лице е 400 000 лева /през 2004 г. бе 200 000 лева/, а за две или повече пострадали лица - 480 000 лева. За имуществени щети задължителното ниво на отговорност е 140 000 лева, при 100 000 лева за 2004 г. Така застрахователните премии се увеличават с около 30 процента и за масов автомобил до 1800 куб. см сумата е 99 лева. За автомобил от 1800 до 2500 куб. см тя е 135 лева.

- От какво се налагат тези увеличения?

Завишението на нивото на отговорност, както за имуществените, така и за неимуществените щети, е във връзка с изискванията на Европейския съюз. В момента нашите водачи плащат застраховка "Зелена карта" за страните от ЕС, която реално представлява "Гражданска отговорност". Тъй като след 2007 г. се очаква да бъде премахната "Зелена карта", застраховката "Гражданска отговорност" трябва да покрива отговорността на българските водачи, когато се движат в тези страни. Трябва да се изравним със стандарта, който е приет в ЕС. Очаква се за 2006 г. нивото на отговорност за едно лице да стане 700 000 лева, а за група - 1 милион лева. Това ще бъде решено от Комисията за финансов надзор.

- Г-н Димитров, какви са предимствата за водачите, които се предпочели да направят своята застраховка "Граждански отговорност" в ДЗИ?

- От една страна това са бонусите, които предлага ДЗИ. Това са отстъпките в цената за годишен преглед на автомобила и при пътната помощ. Тази година Застрахователният надзор забрани предлагането на други бонуси. ДЗИ продължава съвместната си работа със Съюза на българските автомобилисти /СБА/. При сключена застраховка с ДЗИ се извършват безплатни технически прегледи от СБА. При настъпило пътно-транспортно произшествие предлагаме 25 километра безплатна пътна помощ. Друго предимство на ДЗИ е, че от тази година предлагаме при сключването на "Гражданска отговорност" и "Автокаско" и здравна осигуровка. Тя е на символична цена, когато е в комбинация с другите две застраховки - 34 лева за всички места в автомобила. Притежателите на здравна осигуровка могат при пътно-транспортно произшествие да се възползват от услугата безплатно превозване с хеликоптер. ДЗИ има сключен договор с водещи клиники в страната за оказване на медицинска помощ. При произшествие понякога е много важен т. нар. в медицината "златен час" за спасяването на човешки живот. Предстои сключването и на договори с областните болници в страната. Здравната осигуровка може да е в семеен вариант, отделно за лицата или групова - за служители на фирма. От тази година започваме съвместна работа с БЧК за оказване на първа помощ при пътно-транспортни произшествия. БЧК вече е получил първите линейки. Освен това в София е изграден Координационен център с 24-часов режим на работа. На него медицински лица правят консултации и дават друга необходима информация.

- Какво бихте казали в заключение?

- Всяка година се обръщаме с апел към гражданите да сключат застраховка "Гражданска отговорност. Не е толкова важно, че могат да бъдат глобени - глобата е до 500 лева. По-важното е, че могат да причинят пътно-транспортно произшествие, при което да са отговорни за нанесени щети на хора и имущество в размери, многократно надвишаващи техните възможности.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

БОНУСИ ПРИ ТЕХНИЧЕСКИТЕ ПРЕГЛЕДИ И ПЪТНАТА ПОМОЩ ПРЕДЛАГА ДЗИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди