изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:17 EET
Тероризъм в Атина - похитителите на задържания рано тази сутрин автобус са албанци    
НовиниАтина. Похитителите на автобуса са албанци, съобщи гръцката телевизия ЕРТ. Според телевизията те са говорили добре гръцки език, което предполага, че са живели в Гърция. Телевизията съобщава, че в автобуса по последни данни са останали 17 души.

Гръцкият премиер Костас Караманлси е поискал да бъдат положени всички усилия проблемът да бъде решен по-най добрия възможен начин. Телевизията отбелязва, че до момента има информация, че заложниците са в добро здравословно състояние. Те могат да използватмобилните си телефони.

Атина. Двама въоръжени мъже взеха за заложници около 26 пътници на автобус от градския транспорт в предградието на Атина Геракас. Двамата мъже са се качили в автобуса в ранните часове на деня, след като машината спряла на спирка в предградие Герагас в 05.45 ч., и стреляли във въздуха.
Полицията незабавно установи огромен периметър за сигурност около отвлечения автобус. Шофьорът на автобуса е успял да избяга и е заявил, че нападалите са въоръжени и са албанци. Според него, нападателите са открили огън по полицията, като тази информация не беше потвърдена официално.
По-късно единият от похитителите заяви в ефира на гръцкото радио Алфа, че е руски гражданин и се казва Хасан. От гръцката полиция съобщиха, че трима души са успели да избягат при отвличането на автобуса - шофьорът, кондукторът и един пътник. Те заявили в полицията, че двамата мъже, отвлекли автобуса, са граждани на Албания.
Информацията, че един от похитителите може да е руснак накара посолството на Русия в Атина да се опита да изясни дали сред пътниците на отвлечения в атинското предградие автобус има руски граждани.
След проведените първи разговори с похитителите гръцката полиция потвърди исканията да заминат за Русия. Високопоставен полицейски служител заяви, че двамата са руски граждани и са предявили искане да им бъде предоставен самолет, с който да отпътуват за Русия.
Извънредната ситуация в Атина доведе до извънредно заседание в Министерството на обществения ред, с участието на министъра на транспорта Михалис Лапис и министъра на обществения ред Георгиос Вулгаракис.
В последствие бе съобщено, че всички пътници са в добро състояние. Похитителите са разрешили те да разговарят по телефоните и да пушат, но по-късно са им наредили да седнат по местата си. Роднини на пътниците се намират на място на инцидента.
По-късно бе публикувана непотвърдена информация, че терористите държат в ръцете си спортна чанта, в която, по думите им, има бомба. Медиите съобщиха, че похитителите са спуснали завесите на прозорците и откриват спорадична стрелба във въздуха.
Официален полицейски представител, пожелал да остане неназован, заяви, че двамата похитители са руснаци. По думите му двамата са поискали шофьор, който да откара автобуса до летището в гръцката столица. Водачът на автобуса, заедно с кондуктора и жена, пътуваща в автобуса, успели да избягат.
В последствие похитителите започнаха да освобождават заложниците един по един като до момента 7 заложници са освободени. По данни на гръцката полиция в автобуса е имало 25 пътници.
Заради паниката и напрежението предизвикани от инцидента гръцкият премиер Костас Караманлис призова към спокойствие и хладнокръвие.
“По данни на гръцката полиция към момента няма никаква информация за националността на заложниците в похитения автобус в гръцката столица Атина”, съобщиха за Агенция “Фокус” от българското посолство в Атина. От дипломатическата ни мисия са установили контакт с гръцката полиция веднага след първите съобщения за заложниците и са поискали информация за похитените в автобуса хора. От посолството съобщиха още, че поддържат постоянна връзка с гръцките власти и при нова информация ще уведомят Министерството на външните работи.
Към момента нямаме информация сред заложниците в Атина да има българи, каза пред Агенция “Фокус” Никос Влахакис, прессекретар на посолството на Гърция в България. Следим непрекъснато и много внимателно ситуацията, каза Никос Влахакис. Искрено се надяваме да не се стигне до трагични моменти, каза още Влахакис и припомни случая от 1999 г., когато 29-годишен албанец отвлича автобус със 17 пътници, част от които по-късно освобождава. Тогава един заложник загина, а друг бе ранен. “Важното е че полицията действа много разумно и съгласно плана”, каза още Никос Влахакис и подчерта добрата работа и на медиите при отразяването на ситуацията със заложниците.
Гръцката агенция МПА съобщи, че похитителите са поискали един милион евро. В момента в автобуса се намират 20 пътници. Те са поискали да бъдат закарани до международното летище на Атина, от където да отлетят до Русия. Преговорите между полицията и похитителите продължават. Агенцията отбелязва, че полицията все още самоличността на похитителите. Няма потвърждение от полицията, дали е била поискана сума.
Атина. Албанският посланик в Атина и руски дипломатически представители са на местопроизшествието и се опитват да помогнат на гръцката полиция, съобщи за Агенция “Фокус” гръцката агенция АНА.
Посланикът на Албания в Гърция Башким Зенели е пристигнал на местопроизшествието и е предложил да помогне в преговорите с похитителите, ако се окаже, че единият от тях или двамата са албанци. Руски дипломатически представители също са предложили да помогнат в преговорите, но до момента нито те, нито албанският посланик са разговаряли с тях.
Гръцкият премиер Костас Караманлис отложи пътуването си в Брюксел за срещата на върха на ЕС с един ден, заради кризата със заложниците в Атина.
Възможно е той да отложи участието си в Европейската среща на върха, която ще се проведе на 16 и 17 декември в Брюксел, заради кризата в гръцката столица.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Тероризъм в Атина - похитителите на задържания рано тази сутрин автобус са албанци | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди