изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 20:26 EEST
СТРОИТЕЛИ ОТКРИХА ГРОБНИЦИ В КАВАРНА ОТ РИМСКО ВРЕМЕ    
Новини   Две гробници от II-III век сл. Христа  откриха археолози в приморската част на Каварна - срещу нос Чиракман, каза за НДТ директорът на Градския исторически музей Асен Салкин. При изкопни работи строители, работещи в парцел на частен инвеститор, се натъкват на капака на гробница и подават сигнал в музея.

Сформиран екип от специалисти под
ръководството на директора на музея Асен Салкин започват спасителни
разкопки. В гробницата намират четири скелета, две монети, три антични
лампи и няколко начупени стъклени съда. След проучванията, цялата структура на гробницата е вдигната от мястото и е пренесена в двора на Градския исторически музей в Каварна.
Малко след това, по време на работата си същите строители откриват още една гробница, в която има само един скелет, но е по-богата на погребални дарове, уточни зам.-ръководителят на разкопките Пенко Георгиев. В нея са открити два изцяло запазени глинени
съда с орнаменти, изцяло запазен стъклен съд - лакримарий, и една монета. Всички находки са пренесени във фонда на музея.
"Гробниците са разкрити на около метър дълбочина. Датировката им е от римската епоха. На мястото, на което са намерени, се простира античният некропол. Откритите две гробници са каменни и сравнително малки, с беден погребален инвентар. Намерените скелети са дадени на антрополог, който ще определи възрастта и пола на погребаните и ще даде повече подробности. Продължава работата и по предметите, засега можем да кажем, че монетите, които са намерени, са бронзови" - каза още А. Салкин.
 


Сходни връзки

СТРОИТЕЛИ ОТКРИХА ГРОБНИЦИ В КАВАРНА ОТ РИМСКО ВРЕМЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди