изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 14:57 EEST
С МОДЕРЕН ДИХАТЕЛЕН АПАРАТ СЕ СДОБИ ОТДЕЛЕНИЕТО ЗА НОВОРОДЕНИ    
ЗдравеРасте броят на недоносените деца, през последните два месеца е стигнал 15 процента

С модерен дихателен апарат дрегер "8000 +" се сдоби в началото на месеца Отделението за новородени на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Апаратът вече работи, но не е изплатен изцяло на фирмата, от която е закупена, разказа за НДТ началникът на отделението д-р Снежана Александрова. Цената му е 10 000 лева, набирането на средства за пълното му плащане продължава. До момента са откликнали родители на пациенти на отделението и редовни спонсори. 1000 лева е предоставил дамски клуб "Майчина грижа", толкова са и средствата, които отпуска "Лайънс клуб". На всички, дарили средства до момента, екипът на отделението за новородени изказва сърдечна благодарност.

Преди да бъде предоставен на отделението, апаратът е бил експлоатиран в немска клиника и е в изключително добро състояние. "Разполагаме с четири дрегери, които са на четвърт век и от тях нито един не може и минимално да се доближи до възможностите на новия апарат" - обясни д-р Александрова. Тя разказа и една интересна случка. При една от редовните фирмeни профилактики сервизните техници от Германия са изразили желание отделението да им предостави един от апаратите за техния музей, тъй като там нямали толкова стар...

"Предимството на новия дрегер е, че той е интелигентен апарат, който се съобразява и използва всяко едно дихателно усилие на детето, не се намесва грубо, а го подпомага при спонтанно дишане - обясни д-р Александрова. - Старите апарати работят при предварително зададен твърд режим, без да отчитат възможностите за самостоятелно дишане на пациента и така затрудняват опитите за спонтанно самостоятелно дишане."

Началникът на отделението разказа още, че с новия дрегер децата много по-бързо започват да дишат самостоятелно, скъсяват се всички рискове на апаратната вентилация - допълнителни инфекции, увреждане на белите дробове от механичната травма, увреждане на зрението.

Идеята да се направи всичко възможно Отделението за новородени да притежава такъв апарат възникнала преди малко повече от месец, на национална конференция по неонатология, на който присъствали и добрички специалисти. На нея били изнесени резултати от лечебната дейност от водещи в страната клиники - Института по педиатрия, "Майчин дом". "Установихме, че в сравнение с тях имаме много добри резултати, като се различаваме единствено в смъртността в категорията недоносени с много ниско тегло - под 1500 грама, и се нуждаем задължително от квалитетна дихателна вентилация - сподели д-р Александрова. - Тя би дала шанс на много по-увредени деца да преодолеят дихателните си проблеми."

Новият дрегер е изключително необходим, като се има предвид увеличението на броя на недоносените деца, които се раждат в добричката болница, сподели още началникът на отделението. През последните два месеца процентът на децата, родени с ниско тегло, е нараснал на 15 - при 12,5 процента през предходните месеци. Средният процент за страната е между 8 и 10 %. "Половината от тези деца са с тегло под 1500 грама, което е критично - обяснява лекарката. - Това са деца с висок риск, те боледуват четири пъти по-често и умират 10 пъти по-често от доносените деца."

Закупуването на новия апарат е продължение на една добра инициатива, началото на която е положено преди пет години, съвместно с швейцарските ни колеги от Шафхаузен, разказа началникът на отделението. При едно от посещенията тамошните медици били впечатлени от добрия екип и от желанието, с което той работи и се е отдал на малките деца. Така в швейцарския град била проведена кампания "Шанс за нашите деца" под егидата на местния вестник "Шафхаузен нахрихтер", насочена към събирането на средства за новородените на Добрич. Благодарение на кампанията е спечелена правителствена премия, насочена към закупуване на мониторингова система за проследяване на жизнените функции на пациентите, в това число и нивото на кръвните газове. По кампанията системата се обезпечава с консумативи, в момента се очаква закупуването на инкубатор, който е от жизнено необходимост за отделението, имайки предвид нарастването на броя на недоносените деца.

980 грама е тежал най-малкият пациент на отделението през тази година. Той е престоял в болница три месеца "Тези деца могат да оцелеят единствено и благодарение на много добра апаратурна съоръженост и отлични професионални качества и мотивация на медицинския екип" - коментира д-р Александрова. Тя допълва, че здравната каса не е предвидила нито една пътека за обслужване на новородените, а това е изключително скъпа дейност. Според д-р Александрова, държавата отпуска средства за изкуствено осеменяване, а не е помислила за вече създадените деца, които се нуждаят от малко повече грижи.

Един от първите пациенти на новия дрегер е било бебе с тегло 1 килограм, което е претърпяло уникална операция във Варна. За да може да бъде помогнато на още много недоносени деца, от Отделението за новородени отправят от страниците на "Нова добруджанска трибуна" апел към заможните добруджанци да помогнат за набирането на сумата за изплащане на апарата.

Банкова сметка: 1000 397 604

Банков код 19591957

Юнион Банк АД

"Кили Мед" ООД, гр. София

 


Сходни връзки

С МОДЕРЕН ДИХАТЕЛЕН АПАРАТ СЕ СДОБИ ОТДЕЛЕНИЕТО ЗА НОВОРОДЕНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди