изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 12:09 EEST
137 000 ЛЕВА ОСИГУРЯВА БЧК ЗА БЕДНИ ДЕЦА ОТ ДОБРИЧКО    
ОбществоТе ще бъдат усвоени за няколко години за подпомагане на 1480 ученици. Безплатни учебници по Коледа ще получат 583 деца от социално слаби семейства

 

1480 деца от семейства в затруднено финансово положение от област Добрич ще бъдат подпомогнати с безплатни учебници и помагала през следващите години по проект "Стъпка към толерантността" на Областния съвет на БЧК. Стойността на първия по рода си за България проект е около 137 000 лева, финансирането е от Националния съвет на БЧК. През тази учебна година ще бъдат усвоени 15 000 лева, съобщиха вчера на пресконференция на Областния съвет на БЧК в Добрич. Средствата са насочени към 583 бедни деца от втори и трети клас. Още по Коледа те ще получат безплатни учебници на издателствата "Анубис" и "Просвета". Следващият етап на проекта е предоставянето на учебни помагала на училищата. През следващата година ще бъде проведена акция за набиране на дрехи и обувки. През лятната ваканция ще бъде изградена ученическа банка. В нея ще бъдат набирани използвани учебници и помагала. През следващите години ще бъдат подпомагани ученици от други класове. Партньори по проекта са отделите "Образование и младежки дейности" на осемте общини в областта, поканени са и в. "Нова добруджанска трибуна" и други добрички медии.

Целта на проекта е намаляване броя на отпадащите социално слаби деца от училище. Основните задачи са повишаване на мотивацията на родителите и тяхната ангажираност във възпитателния процес, преодоляване на изолацията на децата от финансово затруднени семейства от техните връстници, създаване на условия и възможности на целевата група за посещение в училище, провеждане на информационни кампании. "Решихме да пренасочим усилията си към ученици в неравностойно положение, да изместим нашата помощ към осигуряване на учебници и учебни помагала" - коментира директорът на ОС на БЧК д-р Артюн Еринозов. Авторите на проекта споделиха, че Добрич не е изключение по отношение на основната тенденция - висока степен на неграмотност и голям процент отпадналост от училище деца от социално слаби семейства. От 1480 бедни деца в града през учебната 2003/2004 г. от училище са отпаднали 207 деца, други 107 въобще не са обхванати. Направено изследване по проекта сочи, че децата, които не ходят на училище, започват да просят, да вземат наркотици, изолират се от връстниците си. Причината за отпадането им е неравнопоставеността им в училищната среда.

Освен описаните начини за подпомагане по проекта, БЧК е разкрил и банкова сметка, на която ще се набират средства. От милосърдната организация вече са внесли първите 100 лева по нея. Чрез медиите от БЧК отправят апел да последвате примера им.

ДЗИ банк АД

Банков код 32070414

Банкова сметка 1040338200 - в лева

Български червен кръст.

 


Сходни връзки

137 000 ЛЕВА ОСИГУРЯВА БЧК ЗА БЕДНИ ДЕЦА ОТ ДОБРИЧКО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди