изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:18 EEST
Близо 3 000 медикамента са включени в позитивния лекарствен списък за 2005 г.    
Новини

   МС утвърди лекарствената листа, която е разширена с 336 нови продукта



Актуализираният позитивен лекарствен списък за 2005 г. включва 2813 лекарствени продукта, обединени в 771 международни непатентни наименования. Приетият през 2003 г. и действащ в момента списък включва 2477 лекарствени продукта с 667 международни непатентни наименования.

Тази година в списъка са включени много нови медикаменти за пациентите с онкологични, сърдечносъдови, неврологични и психиатрични заболявания. Пациентите с остеопороза ще разполагат с почти пълен набор от лекарства, като тази година в списъка е включен и медикаментът миакалцик. За децата, родени с тежка белодробна недостатъчност, е осигурен продуктът паливизумаб и алентузимаб за остри детска левкоза. За пациентите с тежък инвалидизиращ ревматоиден артрит е включен още един нов медикамент – ремикейд.

         За първи път в позитивната листа са включени за ретровирусно лечение на СПИН препаратът фузеон и противогрипният медикамент тамифлу.

Разширен е диапазонът на разнообразните медикаменти за диабетиците – включени са инсулин гларжин и пероралните лекарства глимепирид- амарил и рапаглинид-новонорм. Лекарствената листа е допълнена и с много медикаменти за стомашно-чревни заболявания.

Няма заболявания, за които да липсват лекарства в списъка. За всички социалнозначими и обществени заболявания, за които НЗОК заплаща, са осигурени лекарствени продукти, включени в позитивната листа. Не е изключен нито един медикамент от одобрените през миналата година.

Подадените заявления за включване на лекарствени продукти в списъка бяха разгледани на 21 открити заседания на Комисията по позитивния списък. Той стана механизъм за намаляване на цените на лекарствата. На някои от приетите лекарства фирмите са намалили цените преди приемането им, а на други след обжалването. Средното намаление на цените е между 15 и 40%. Така например цената на медикамента монтелукас за лечение на астма е намалена с 30%, на медикамента за диабетици амарил с 35%, а на миакалцик, използван при лечение на остеопороза - с 27%.

За първи път позитивен лекарствен списък в България бе разработен и приет от правителството през декември 2003 г. и е в сила от януари 2004 г.

Списъкът е важен регулаторен механизъм и един от основните инструменти за реализирането на националната здравна политика. Той въвежда нови правила и ред в пазара на лекарства у нас в полза на пациентите, дава стабилност на фармацевтичния пазар, с което се гарантира неговата предвидимост и се осигурява стабилизация на терапевтичната практика.

Позитивният лекарствен списък защитава обществения интерес, защото цели намаляване на разходите за лечение при запазване и подобряване на здравното състояние на нацията и на всеки здравноосигурен граждани. Чрез списъка се отчита общественият интерес да се осигурят качествени и ефективни медикаменти за максимален брой хора.

Той включва лекарствени продукти, които се прилагат за ефективна профилактика и лечение на заболявания, водещи до висока заболеваемост и болестност, заболявания с висок дял на смъртност, неработоспособност и инвалидност, инфекциозни и паразитни заболявания, представляващи значителен риск за общественото здраве, заболявания при деца, бременни и редки заболявания.

Критериите за включването на лекарствените продукти в позитивния лекарствен списък са: качество, ефективност, безопасност и фармако-икономически анализ, който отчита съотношението разход-полза, т.е. необходимите разходи за лечение с даден медикамент за постигане на крайния здравен резултат. Те са определени с наредба, приета с ПМС № 81/08.04.2003 г.

 


Сходни връзки

Близо 3 000 медикамента са включени в позитивния лекарствен списък за 2005 г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди