изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:41 EEST
Две нови чудеса на света за два дни    
По света  Два изумителни инженерни рекорда - по височина и по скорост - станаха реалност през последните два дни в противоположни точки на света - Франция и Тайланд.


Поредното френско чудо - най високият мост в света - бе открито за движение вчера. Таксата за преминаване по 2460-метровия мост е 4,6 евро на автомобил и 19 евро - за камион. Едва след 75 години преминаването ще бъде безплатно. Вече има 60 000 души, които са платили за екскурзии до това "произведение на изкуството", съобщи Би Би Си.
Най-високият мост в света, чудо на инженерната мисъл, позволява да се види долината на р.Тарн от височина минимум 270 м. Новата придобивка съединява двете плата на Централния френски масив и осигурява много бърз излаз на парижани до Ривиерата. Изграждането, осъществено от френската фирма, издигнала преди повече от столетие и символа на Париж - Айфеловата кула, но под ръководството този път на британски архитект - Норман Фостър, е продължило три години, инвестирани са 520 млн.дол. Най-високата точка на моста е на височина 343 м над Долината на Тарн.

В Тайланд пък днес влезе в официална експлоатация най-бързият асансьор в света. Той се намира в най-високата сграда на земното кълбо - небостъргача "Тайпе 1". Асансьорът развива скорост от 60,6 км/ч. (16, 83 м/сек., което е 16 пъти по-бързо от асаньор в обикновена жилищна сграда). До 89 етаж се издига за 38 секунди, а слиза за 10 секунди повече - за да се избегне безтегловността, в която биха изпаднали пътниците при по-висока скорост на спускане. В сградата има два такива лифта, а общо асансьорите в нея са 61. "Тайпе 1" е висок 571 м със 101 етажа и официалната церемония по откриването му е навръх Нова година. dir.bg

 


Сходни връзки

Две нови чудеса на света за два дни | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди