изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:34 EEST
Проф. Божидар Димитров: В Македония се води ожесточен спор за националната идентичност на славянското й население    
ИсторияСофия. Георги Пулевски, е слабо образовано човек, попаднал през 19 век под влияние на сръбската пропаганда, според която македонските славяни са различни от сръбската и българската група.

Съвременни македонски археолози твърдят, че славяни въобще няма във Вардарска Македония. Това каза пред Агенция “Фокус” проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. По-рано днес македонският в. “Време” съобщи, че македонските славяни са един народ с античните македонци и, че са първите заселници на Балканите. Вестникът се позовава на книга, написана през 1893 г. от Георги Пулевски, която, според тях, обръща представите за идентичността на македонците.
“В Македония непрекъснато се води ожесточен спор за националната идентичност на славянското й население. Най-куриозното е, че съвременните македонски археолози, които са запазили известна почтеност твърдят, че в Македония през 6-7 век въобще не се заселват славяни. Те твърдят, че славянската вълна, ударила Балканския полуостров в края на 6 и първата половина на 7 век, само е преминала през земите на днешна Македония без да остави заселници там. Във фундаменталния си труд, издаден преди 5-6 години професорът от Скопския университет Микулчич пише – “Студените, високи полета на Вардарска Македония и голите високи планини не са били атрактивни за славяните, затова те са продължили и са се заселили на юг, в топлите солунски, тесалииски и пелопонески полета. Както личи от археологическите следи в цяла Вардарска Македония през 7 век са се заселили прабългарите на Кубер.” Т.е. Вардарска Македония е била заселена от прабългари, пише той, които дори са се разширили в земите на Косово и Източна Албания. Тяхната държава, пише Микулчич, се е сляла 811 година с Дунавска България, формирайки една държава. Славянското население в Македония, ако се съди по диалектите му е придошло именно от Дунавска България в 8-9 век, когато вече е имало свободно движение на населението между различните области в българската държава от Адриатическо до Черно море, и от Дунав до Егея.”
 


Сходни връзки

Проф. Божидар Димитров: В Македония се води ожесточен спор за националната идентичност на славянското й население | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди