изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 21:18 EEST
8 ЛЕКАРИ ОТ ОБЛАСТТА УЧАСТВАХА В ИЗВЪНРЕДНИЯ КОНГРЕС НА БЛС    
ЗдравеОсем лекари от Добричка област начело с председателя на Районната лекарска колегия д-р Демир Демиров взеха участие в работата на 39-я извънреден конгрес на Българския лекарски съюз, съобщи за НДТ секретарят на колегията д-р Емилия Баева.

Той се състоя в Стара Загора на 16 и 17 декември и имаше една единствена точка в дневния ред - приемането на Националния рамков договор /НРД/ за 2005 г. Проектът за него е бил предложен от УС на БЛС. На конгреса е гласуван мандат на седем свои членове, които ще подпишат договора с Националната здравно-осигурителна каса. Д-р Баева изрази становището на членовете на БЛС, че НРД ще бъде подписан до края на годината и ще влезе в сила от началото на следващата.
Увеличение на финансовата рамка с 18 процента в доболничната и болничната помощ предвижда новият договор, посочи секретарят на лекарската колегия в Добрич. Друг момент е завишението на клиничните пътеки в болничната помощ, които ще финансира касата - от 80 на 120, както и увеличение на цените им. "За първи път има пътеки за недоносени новородени деца", подчерта д-р Баева. По отношение на доболничната помощ новият НРД предвижда увеличение на сумите за всеки записан пациент и на заплащането на дейностите, които извършва общопрактикуващият лекар. За специалистите се завишават цените на първичния и вторичен преглед, които ще заплаща касата. Увеличават се и цените на високоспециализираните дейности. Д-р Баева подчерта, че НРД касае само здравно-осигурените лица. "Този рамков договор е стъпка напред. Не са остойностени обаче все още реално клиничните пътеки и лекарския труд", допълни тя.

 


Сходни връзки

8 ЛЕКАРИ ОТ ОБЛАСТТА УЧАСТВАХА В ИЗВЪНРЕДНИЯ КОНГРЕС НА БЛС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди