изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:27 EEST
Общо 10 земни труса, които предизвикаха огромни вълни цунами и отнеха живота на стотици, са регистрирани тази нощ в района на Ин    
Новини  Общо 10 труса са регистрирани тази нощ в Индийския океан близо до Индонезия, Андаманските и Никобарските острови край Индия, по данни от Националния сеизмичен институт в Денвър, САЩ. Първият от тях е и най-силният - 8,5 по скалата на Рихтер.

Той е с епицентър близо до западното крайбрежие на остров Суматра и е регистриран в 00,58 часа местно време (3 часа – българско време). Трусът е усетен най-силно в Ачех и Медан, Индонезия. В следствие на земетресението са загинали 9 души, разрушени са сгради и са прекъснати телефонните връзки. Силното земтресение предизвиква високи вълни Цунами, които заливат крайбрежието на Шри Ланка, Суматра и Тайланд. Цунами достига до Бангладеш, Индия, Малайзия, Мианмар, Сингапур.
Два часа по-късно в 01,48 часа местно време на остров Суматра е регистриран втори трус със сила 5,9 по скалата на Рихтер.
В 02,15 часа в района на Андаманските острови, Индия е регистрирано земетресение със сила 5,8 по Рихтер. Най-силно трусът е усетен в Порт Блеър на Андаманските острови и в Миша, Никобарските острови. Само 7 минути по-късно самите Никобарски острови са разлюлени от земетресение със сила 6,0 по Рихтер. Следват още пет труса през 5 до 10 минути, със сила от 5,8 до 6,0 по Рихтер, които разлюляват последователно Суматра и Андаманските острови.
В 04,21 часа Никобарските острови са разтърсени от силно земетресение с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер.
По данни на представители на полицията в Шри Ланка броят на жертвите на вълните цунами, причинени от силното земетресение в Индонезия, е достигнал 406 души. По последни данни най-малко 65 души са загинали в индонезийската провинция Ачех отново при вълни цунами; над 200 души са ранени в Тайланд. Има информации и за липсващи хора, които вероятно са се удавили.

Коломбо. По последни данни най-малко 1000 души са жертвите в Шри Ланка на вълните цунами, причинени от земетресението в Индонезия, предаде АФП.

Банкок. Повече от 100 туристи на островите южно от Тайланд се издирват след вълните цунами, които връхлетяха страната след земетресението в Индонезия, предаде Ройтерс. “Не знаем дали са живи”, е заявил за агенцията представител на местните власти.

http://www.focus-news.net/

 


Сходни връзки

Общо 10 земни труса, които предизвикаха огромни вълни цунами и отнеха живота на стотици, са регистрирани тази нощ в района на Ин | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди