изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:11 EEST
Скандален портрет на Буш на билборд в Ню Йорк    
Любопитно  Скандален портрет на Джордж Буш, направен от маймунки, беше поставен на огромно електронно табло в Ню Йорк. Очаква се близо половин милион души да видят портрета.

Миналата седмица произведението на изкуството беше свалено от изложбена зала и това предизвика бурен скандал, свързан с цензурата в Съединените щати.

За обрисуването на лика на Джордж Буш в това произведение на изкуството са използвани маймуни, плуващи в блато. Заради иронията и приликата с американския президент, портретът трябваше да бъде премахнат от една изложба. След това обаче се появи на огромен билборд в Манхатан.

"Преди около седмица имахме много успешно откриване на изложба. Но ни беше наложена цензура. Няколко поддръжници на Буш дойдоха и казаха, че ако това платно продължи да стои като експонат, ще обърнат пазара срещу нас. В резутат собствениците на изложбата се поддадоха и се създаде световен скандал, свързан със свободата на словото, цензурата и всичко, свързано с президента Буш, неговата администрация и политика", обясни Бъки Торко, съосновател на списание "Енимъл".

Картината била вдъхновена от ситуацията в Съединените щати и особено от съдбата на военните в Ирак. Тя не трябвало да се възприема буквално.

"Маймуните представляват общото ни биологично наследство. Много хора обаче го разбраха погрешно. Не сме искали това да е просто евтина снимка на Буш. Това е повече символ на нашата човешка общност", посочи авторът на картината Крис Савидо.

Списание "Енимъл", както и авторът на картината - Крис Савидо, са получили солидна международна подкрепа и хиляди електронни писма, в които се изразява възмущение от премахването на платното от изложбата. Имало обаче не само съпричастност, но и заплахи. Въпреки това анонимни донори платили за това картината да бъде поставена на електронно табло на оживена пътна артерия между Манхатан и Ню Джързи. Оригиналната творба е предложена на търг в интернет.

Първоначалната цена била 3 500 долара, сега тя е 11 000 долара. Част от средствата ще бъдат дарени на семействата на американски войници в Ирак.

http://www.btv.bg/

 


Сходни връзки

Скандален портрет на Буш на билборд в Ню Йорк | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди